Hogyan csíráztassunk mung babot?

Sokáig azon a véleményen voltam, hogy a csírázás hosszadalmas és fárasztó folyamat, mígnem elkezdtem csíráztatni néhány magot, és hamar egyszerűvé, sőt néha meglehetősen gyorssá vált! Akárhogy is, soha nem tudhatod, ha nem próbáltad ki magad.

Sok főzési recept, különösen Ázsiából, mint például a vietnami Pho Bo, ebből készül mung babcsíranéha helytelenül babcsírának vagy csíráztatott szójababnak nevezik.

A csíráztatott mungóbab tápanyagokban gazdag, beleértve az A-, B-, C- és E-vitamint; Kalcium, vas, magnézium, kálium, aminosavak és 20% fehérje.

Íme egy gyors áttekintés azoknak, akik még nem kezdték el az otthoni csírázási folyamatot.

Hogyan csíráztassunk mung babot?

– Vegye ki a szükséges mennyiségű babot. Általában 1 csésze mungóbabot veszek. Ne feledje, hogy kihajtáskor megduplázódik. Tehát csak annyit készítsen el, amennyit 2 héten belül el tud fogyasztani.

– Mossa meg a babmagokat hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Csepegtessük le, majd tegyük egy tálba vagy csíráztatóba, ha van. Töltse fel hideg vízzel, amíg teljesen el nem merül. (2-3-szor több, mint a magvak).

– Áztassa egy éjszakán át, vagy legalább 8-12 óráig.

– Engedje le a vizet a kútból. Öblítse le ismét hideg vízzel, és ismét csepegtesse le.

– Használjon bambusz kosarat vagy normál csíráztató edényt, könnyű anyaggal letakarva, hogy legyen vízelvezető rendszer, felesleges víz esetén a párolókosáron lévő lyukakon keresztül csöpög.

– Helyezze a kosarat gyenge fényviszonyok közé és szobahőmérsékleten. Csak helyezze olyan helyre, ahol nincs közvetlen napfény, például sötét helyen a konyhában vagy más pultban.

Mennyi ideig fejlődik ki a csírázott magvak?

– Ha csak nagyon kicsi hajtásokat szeretne, 1 cm-nél kisebb gyökereknél, akkor 8-12 óránként öblítse le és csepegtesse le, 2-3 napon belül kész.

– Ha elég nagy, körülbelül 7 cm-es gyökerű mung hajtásokat szeretne kifejleszteni, 4-5 napon keresztül 8-12 óránként öblítse le és csepegtesse le.

Ne feledje, hogy nem feltétlenül lesz ugyanaz az eredmény, mint az üzletekben és az ázsiai éttermekben (sokkal vastagabb gyökerek), mivel a kereskedelmi mungóbabot vegyszerekkel és gázokkal termesztik hatalmas, 2 m3-es gépekben. A saját termesztésű mungóbab csírája soha nem fog úgy kinézni, mint egy étteremben vagy szupermarketben, de vastag gyökereket kaphat. Ehhez szükség lesz egy speciális csíráztatóra, ami alulról ürít, ez lesz a következő lépés…

Germoirok

Minden csírázó ici.

Hogyan trágyázzuk meg a veteményeskert talaját?