Hogyan lehet lóherét termeszteni?

4 levelű lóhereAzzal kezdem, hogy egy kétértelmű létezésre válaszolok, a négylevelű lóhere igenis létezik. Sokkal kevésbé elterjedt változata, mint a háromlevelű lóhere, amelyet mindannyian ismerünk. Mindazonáltal még mindig vita folyik arról, hogy a levélpótlást genetikai vagy környezeti feltételek okozzák-e, és hogy ez valóban szerencsés-e vagy sem. Csak annyit tudunk biztosan, hogy a négylevelű lóhere valódi.

A lóherének sokféle fajtája van, és egyes fehérhere-termesztők (amelyeket széles körben az eredeti „Irish Shamrock”-nak tartanak) általában háromnál több szórólapot készítenek rendszeresen. Valójában egy gazda tartja a rekordot, akinek a keresztezéssel kísérletezve sikerült 21 leveles lóherét nevelnie!

De térjünk az üzlethez, és nézzük meg a lóhere termesztésének előnyeit. :

Igazi talajtakaró. A lóhere egy alacsony növekedésű évelő hüvelyes, amely futókon keresztül terjed, így kiváló talajtakaró növény.
– jó műtrágya. A lóhere felszívja a nitrogént a levegőből, és megköti a gyökereiben. Ezért gazdag növényi fehérjékben, amelyek a lóhere elpusztulásakor vagy betakarításkor a környező talajba kerülnek.
– Megakadályozza az eróziót. A lóhere hajlamos nagy területeken elterjedni, segítve a talaj felső rétegének rögzítését és megakadályozva annak erodálódását.
– Ehető és tápláló. A lóhere gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, és könnyen emészthető az emberek és az állatok számára. Az édes, fiatal leveleket ugyanúgy lehet szedni és salátákhoz adni, vagy főzni, mint más zöld leveles zöldségek főzésekor. Választhat lóhere virágot is, és teát főzhet belőle.

Most nézzük meg, hogyan lehet lóherét termeszteni:

A lóhere egy szívós növény, amely viszonylag könnyen termeszthető földben vagy tartályban. Azonban a jó vízelvezetésű, termékeny, semleges pH-jú talajt kedveli, és a növény nedves talajban, sok napsütésben vagy enyhén árnyékos körülmények között fejlődik a legjobban. Sekély gyökérrendszere miatt nem tűri a szárazságot.

A lóhere vethető konténerekbe vagy közvetlenül a talajba ültethető az utolsó tavaszi fagy után, valamint egész nyáron és szeptember elejéig. A gyökérmélység sekély, és a növényt futók terjednek, a megfelelő konténerek legyenek szélesek és sekélyek. A lóhere magvak aprók, és a talaj felszínén szét kell szórni, vagy nagyon enyhén gereblyézni, ügyeljen arra, hogy a talaj nedves maradjon a csírázás során, és amint megjelenik néhány valódi levél, ideje megtermékenyíteni. A konténeres növényeket át kell ültetni vagy újra beültetni, amikor a gyökerek megjelennek a vízelvezető lyukakon keresztül.

Tippek:

Mivel a lóhere szereti a teljes napsütést, télen nem szeret bent lenni. A napfényt helyettesíthetjük növényi lámpával, vagy a lóherét egyszerűen kint hagyhatjuk télen, ekkor a növény nyugalmi állapotba kerül a tavaszi újbóli kelésig.
A lóhere magvak fűmaggal keverhetők gyep termesztéséhez. A lóherehajtás segít a talaj tápanyagértékének növelésében.
A lóherén túl sok séta megölheti, ezért kerülje a közlekedési területeken való ültetést.
A valódi négylevelű lóhere azonosítása bonyolult lehet, de hasznos tudni, hogy a negyedik levél általában kisebb, mint a másik három.

Hogyan trágyázzuk meg a veteményeskert talaját?

Télen készítsen saját salátát