Télen készítsen saját salátát

téli salátaSokan nyáron saját maguk termesztik a salátákat, de a téli saláták furcsa módon sosem voltak ilyen vonzóak. A jó hír az, hogy az alkalmazott termesztési módszerek nagyon hasonlóak, és néhány apró módosítással egész évben ízletes salátákat termeszthet a kertben.

Válasszon strapabíró fajtákat, vagy kísérletezzen szokatlanabb salátanövényekkel téli salátákkal, mint például a burnet. A folyamatos etetés érdekében négyhetente el kell vetnie néhány magot.

A jó vízelvezetés elengedhetetlen a téli saláta fiatal növények számára, amelyek tócsák esetén egyszerűen érzékenyek a fagyra. A veteményeskert elhelyezéséhez válasszon nagyon napos és fagymentes helyet.

Kezdje az előkészítéssel, ásással vagy kerti komposzt hozzáadásával. Ez tápanyagokat ad hozzá, és segít a talajnak megőrizni a nedvességet.

Vesse el magját augusztus vége és november közepe között. A rendszeres vetés biztosítja a jó folyamatos betakarítást. Magokat szerezhet be a helyi faiskolából vagy az interneten a faiskolák példáival az online kertészeti központ honlapján, amely ezen a címen érhető el: www.jardinerie-en-ligne.fr/creer-son-potager/

A magokat sekély sorokba kell vetni, be kell takarni talajjal, címkével és vízzel. Ha éles hőmérséklet-csökkenés várható (főleg éjszaka), fontolja meg a magvak védelmére szolgáló védőfóliával letakarását.

Tartsa nedvesen a talajt, de ügyeljen arra, hogy a növények ne legyenek túl hidegek vagy túl nedvesek. Ez különösen fontos a téli saláta esetében, ezért tartsa szemmel az időjárás-előrejelzést, és védje növényeit, ha fagy várható.

A téli salátáknak mindig erősebb az íze, ami néha kissé kesernyésnek tűnhet. Ha úgy találja, hogy a salátalevelek túl keserűek az Ön ízléséhez, próbálja meg blansírozni a leveleket úgy, hogy a növényeket felfordított virágcserépbe borítja. Hagyja őket így néhány napig betakarítás előtt, a levelek sápadtabbak és kevésbé keserűek.

További információ a téli salátafajták vetőmagját kínáló faiskolákról az online kertészeti központ honlapján: www.jardinerie-en-ligne.fr

Hogyan lehet lóherét termeszteni?

Hogyan neveljünk áfonya növényeket