Hogyan neveljünk áfonya növényeket

hátsó mezei áfonya

Az áfonyafák akár 40-50 évig is élhetnek és kis bogyókat termelnek. Helyüket jól megválasztva, és így ideális feltételeket biztosítanak számukra az ültetés során, hosszú évekig ízletes gyümölcsöket biztosítanak Önnek.

Az áfonyafák csak olyan talajban nőnek, amely megfelel az igényeiknek:
• A talajt jó vízelvezetéssel kell ellátni. Ha két napig van víz a választott helyen, akkor azt tanácsoljuk, hogy ne ültesse ide az áfonyabokrokat.
• Az áfonya a legjobban savanyú, 5,0 pH-értékű talajon fejlődik
• Ideális a gazdag szerves anyag talajba történő integrálása vagy fejtrágyázás.
• Ha ültetéskor áfonyasort szeretne kapni (a növényeket egymástól 1-2 m távolságra kell elválasztani), fontolja meg a természetes talajszint fölé való emelését is, hogy javítsa a vízelvezetést, és biztosítson egy vonalat a folyamatos szervesanyag-adagoláshoz.

Az áfonya növényeknek teljes napon kell lenniük:

Miután meghatározta a tartózkodási helyét, győződjön meg arról, hogy a lehető legtöbb napfényt kapja, legalább a nap 75%-ában. Az áfonya még mindig elviseli a részleges árnyékot, különösen a nap végén.

A növények magasabb pH-n tudnak növekedni, de a legmagasabb termelés eléréséhez módosítani kell a talajt a növények körül. Ez könnyen megtehető idővel. Ne próbálja hirtelen csökkenteni a pH-t; évi 0,5 csökkentés az ideális. Csökkentse pH-értékét a következőkkel:
• Fűrészpor minden tűlevelűről (fenyő, luc, fenyő). Ha fűrészport használ, legyen óvatos a nitrogénnel; ha a levelek sárgulnak, ez nitrogénhiányra utal.
• Ammónium-szulfát műtrágya
• Kéntartalmú műtrágya

Az áfonyát pontosan olyan mélységbe kell ültetni, mint amikor az óvodában termesztették. Ássuk ki a lyukat kétszer akkora, mint a gyökerek, és töltsük fel gazdag komposztkeverékkel. Ha nem áll rendelkezésre komposzt, használja a legjobb kéregtakarót, és adjon hozzá 10% tőzegmohát. Az ültetés után folyamatosan adjon hozzá friss komposztot, hogy felhalmozódjon a szerves anyag. Az ültetés után távolítsa el az ágak 25%-át; ez ösztönözni fogja az erőteljes új elágazást, és az eltávolított 25% gyorsan kicserélődik.

Az első évben a növények megtelepednek, és csak a harmadik évben kell metszeni őket, miután befejezték a termést. A metszést akkor kell elvégezni, amikor kinyitja a növény belsejét, és eltávolítja a legrégebbi, legsötétebb ágakat.

Az áfonya növények, mivel sekély gyökerűek, több vizet igényelnek, mint a legtöbb gyümölcs, így a felszíni gyökerek nem száradnak ki. Jobban reagálnak az öntözés minőségére és rendszerességére, nem pedig a felület nedvesen tartására. A víz a felszín felé halad.

A metszés utáni második műtrágyakijuttatás biztosítja a szükséges táplálékot a lemetszett ágak utáni új növekedéshez.

Nincs más dolgod, mint élvezni a finom áfonyát!

Télen készítsen saját salátát

Cseresznyefa termesztése magról