Hogyan neveljünk bazsalikomot magról

bazsalikomA bazsalikom viszonylag könnyen termeszthető, és a hétköznapi ételeket kulináris kincsekké varázsolja. A friss bazsalikom nem csak jobb ízű, mint szárítva, de valójában egészen más ízű, mintha nem is ugyanazzal a növénnyel lenne dolgunk. Ez a cikk tanácsot ad a bazsalikom ültetéséhez és magról történő betakarításához, de megvásárolhatja a bazsalikomot cserépben is, és ugyanúgy élvezheti a friss bazsalikomot.

Először válassza ki a termeszteni kívánt bazsalikom fajtáját. A bazsalikom valójában sokféle fajtája van, mindegyiknek egyedi íze és illata van. Tudjon meg többet a különböző típusú bazsalikom és válasszon egyet vagy akár többet is, amely érdekli Önt rendeljen magokat online vagy vásárolja meg őket egy közeli kertészeti központban.

A fahéjas bazsalikomnak igazán kaliforniai paprika illata lesz, és gyönyörű és illatos virágai is vannak. Van a salátalevél bazsalikom nagy levelekkel és enyhén ánizsmaggal, a marseille-i bazsalikom nagyon nagy levelekkel, a citromos bazsalikom, amely valójában citált tartalmaz, egy aromás vegyületet, amely a citrusfélékben található, és olyan az illata, mintha citromos lett volna. A lila bazsalikomot gyakran termesztik díszítésként, valamint illatát és virágait. Vannak a bazsalikom évelő formái is, amelyek évről évre visszatérnek, mint például az afrikai kék bazsalikom (amelynek levelein meglehetősen kék erek találhatók) és a thai bazsalikom, míg a legtöbb más fajta egynyári, amelyet minden évben el kell ültetni. A földi bazsalikom és a görög bazsalikom sokkal nehezebben termeszthető, de vonzó kis bokrokat készítenek, amelyek jól zárják magukat.

Az utolsó fagy előtt négy-hat héttel kezdje el ültetni a magokat zárt térben. A bazsalikomnak meleg levegőre és napra van szüksége ahhoz, hogy jól fejlődjön, ezért gyakran könnyebb beltérben elkezdeni csíráztatni a magokat, ahelyett, hogy megkockáztatná, hogy a fagy károsítja őket.

Ha meleg éghajlaton él, elkezdheti a magvakat a szabadban.
Ha meg szeretné tudni, mikor következik be az utolsó fagy, forduljon egy almanachhoz, vagy kérdezzen meg más kertészeket a környéken.

Készítse elő az edényeket és tartályokat a magvak számára. Töltsük meg a kis cserepeket vagy az egyes magtartályokat egyenlő arányú perlit, vermikulit és tőzeg keverékével. Enyhén nyomja meg a keveréket, hogy eltávolítsa a légzsákokat. Nedvesítse meg a keveréket vízzel, hogy megfelelő környezetet biztosítson a bazsalikom magjainak csírázásához.

Ültesd el a bazsalikom magokat. Helyezzen egy-két magot minden tartályba. Enyhén fedje le őket talajjal. Fedje le a tartályokat konyhai műanyag fóliával, hogy nedvesek maradjanak. Hagyja a tartályokat napos ablak mellett. Naponta kétszer távolítsa el a műanyag fóliát, és permetezze be a tartályokat kevés vízzel.

Távolítsa el a műanyag fóliát, amikor hajtások kelnek. Amikor meglátja, hogy az első zöld indák kihajtanak a talajból, ideje eltávolítani a műanyag fóliát. Folytassa a hajtások öntözését naponta kétszer, soha ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon. Amikor a növények néhány centiméter magasak és leveleik érettek, ideje átültetni őket egy nagyobb edénybe.

A legjobb beltéri gyógynövények

Tippek a kakukkfű termesztéséhez a kertben