10 zöldséget kell termeszteni télen

kínai kel vagy bok choyNe hagyja üresen és elhanyagolva veteményeskertjét télen. Rengeteg téli zöldséget termeszthetsz a hidegebb hónapokban. A téli zöldségtermesztés lehetővé teszi a szezon meghosszabbítását, és sok zöldség télen is termeszthető, és korábban termeszthető, mint a tavaszi ültetéseknél.

Ha olyan szervezett vagy, mint késő tavasszal/nyár elején, akkor már termesztettél téli zöldségnövényeket, például káposztát, kelkáposztát és kelbimbót. Ezek jó úton haladnak majd őszre, és máris elkezdted a téli zöldségeket a szabadba ültetni.

De ne aggódj, ha még nem gondoltál rá, télen még rengeteg ízletes zöldséget lehet termeszteni, amiket még idén ősszel el lehet vetni.

Télen a szabadban termeszthető zöldségek:

A legtöbb téli zöldségnövény teljesen szívós, és megbirkózik a téli hideggel, de ha súlyos fagy fenyeget, mindig megpróbálhatja letakarni, hogy extra védelmet nyújtson.

A legtöbb ültethető vagy vethető közvetlenül a szabadba, így biztosítva a téli veteményeskert jól felszereltségét.

1) hagyma és medvehagyma
A hagyma ültetése egyszerű, és télen kevés gondozást igényel. A hagyma tenyészideje hosszú, és csak a következő nyáron lesz kész a betakarításra, ezért gondosan meg kell terveznie az ültetést, mivel még mindig a talajban lesz, amikor más növényeket a jövőben ültetni kezd. Az elmúlt években a mogyoróhagyma egyre népszerűbbé vált a veteményeskertekben. A szürke mogyoróhagyma őszi ültetése ideális választás intenzív és koncentrált íze miatt.

2) Fokhagyma

A fokhagyma termesztése nem is lehetne egyszerűbb, és rengeteg fajta áll rendelkezésre az őszi vetésre. A hagymához hasonlóan a fokhagyma növényeknek is hosszú a tenyészideje, és csak a következő nyáron lesznek készen a betakarításra, de megéri várni rájuk!

3) Újhagyma

Az újhagyma szívós fajtái a téli saláták ízletes kísérői. Meglehetősen gyorsan növekvő növény, és a kora őszi palántáknak kora tavasszal be kell készülniük a betakarításra. A lisszaboni fehér hagyma egy télálló fajta, amely népszerű és megbízható.

4) Perpetual spenót

Az évelő spenót olyan növény, amely hatalmas, ízletes leveleket hoz. Az első őszi vetések egész télen át zsenge, fiatal leveleket és rendszeres betakarítást biztosítanak, ez egészen nyárig! Ügyeljen arra, hogy távolítsa el a virágokat, hogy megakadályozza a magvak megkötését.

5) Bab
A tavasszal betakarítható babot legfeljebb egy hónappal korábban vessük el, mint a tavasszal vetett növényeket. Az aguadulce babfajta az egyik legjobb az őszi vetésre, különösen gyorsan feláll.

6) Borsó
Élvezze a következő tavaszi borsó korai betakarítását. Az őszi fajták palántái különösen szívósak, és előnyt jelentenek a következő szezonban. Örülni fog, ha 3-4 héttel korábban kezdi a borsó betakarítását, mint a többi!

7) Spárga
Ha van bőven helyed, akkor miért ne ültess idén ősszel állandó spárgaágyást. Válasszon egy őszi ültetési fajtát. Bár a spárgaágyak kialakítása több évig tart, a spárgakoronák évente akár 25 lándzsát is termelhetnek, és 25 évig nőnek. Türelmesnek kell lennie ezzel a terménnyel, mivel körülbelül 2 évbe telik, amíg megfelelően be tudja szedni őket, de a saját veteményeskertjéből származó zsenge spárga ígérete megéri a várakozást.

Ha a téli zöldségeket a szabadban termeszti, akkor jól kihasználja a telkét, de vannak olyan növények, amelyeknek nagyobb védelmet kell biztosítani a hideg ellen. Ezek a zöldségek télen is növekedhetnek, de műanyag alagutak alatt kell termeszteni, hogy megvédjék őket a hidegtől.

8) Téli saláták

A saláták nem csak nyárra valók! Vessen ízletes salátákat a műanyag alagutak alá a betakarításhoz a téli hónapokban. A báránysaláta, a vízitorma és a mustár is fűszeres borsos ízt ad a téli salátáknak.

9) Sárgarépa

A kivételesen korai tavaszi sárgarépa betakarításhoz próbálja meg az Adelaide-i sárgarépát termeszteni. Ez a gyorsan érő fajta már novemberben vethető üvegházban.

10) Kínai kel vagy bok choy

Ezt a kettős célú keleti zöldséget fiatalon betakaríthatjuk egész télen, az egyes levelekkel salátában, vagy hagyhatjuk, hogy érlelje a rügyeket és adjuk a zamatos szárát a rántásra. A kínai kel vagy a bok choy gyorsan növekszik és gyorsan érik, tele van A- és C-vitaminnal, valamint kalciummal, vassal és folsavval. Noha gyakran termesztik nyári növényként, a bok choy-t még nyár végén is el lehet vetni ősszel lombkorona vagy alagút átültetésére.

Tippek a kakukkfű termesztéséhez a kertben

Hogyan neveljünk zsályát