Hogyan neveljünk zsályát

kerti zsályaAz egyiptomi nők zsályateát ittak, hogy növeljék a termékenységet. Hippokratész zsályát írt fel a gyógyításra. A középkorban étkezés után fogyasztották emésztési zavarok ellen. Történetük egy pontján a kínaiak a teájuk súlyának négyszeresét hajlandóak voltak zsályára cserélni. A zsálya gyógyászati ​​hírnevét tükrözi a Salvia nemzetségnév, amely a latin salvere szóból származik, ami azt jelenti, hogy gyógyít, megment vagy egészséges.

Nem ismert, hogy a zsálya mikor került ki a gyógyszeres szekrényből a konyhába, de úgy tűnik, hogy a középkorban népszerűvé vált. A zsálya erős antioxidáns és antibakteriális, így kulináris felhasználása valószínűleg inkább tartósítószerként, mint ízesítőként kezdődött. Az első receptek közül sokat kolbászhoz vagy húshoz használtak. És jó okkal, hiszen a zsálya ma már köztudottan hasznos az élelmiszerekben lévő zsírok lebontásában.

Ma a zsálya minden veteményeskert álomnövénye. Hasznos, szép és könnyen termeszthető. Hosszú betakarítási időszakot kínál, és jól szárítva is megőrzi ízét. Ezen kívül gyönyörű virágokat hoz nyár elején. Végül a zsályának számos fajtája létezik, különböző méretű és színű. Mit kívánhatna még?

A zsálya levelei általában szürkés-zöld színűek. Az illat az aromás illattól az édes gyümölcsös vagy levendula illatig változhat. A legtöbb suage (több mint 750 fajta van, többnyire dísznövény) Dél-Európa és Kis-Ázsia mediterrán vidékeiről származik. Általában a sziklás, napos lejtőket részesítik előnyben, és úgy tűnik, különösen jól illenek a kakukkfűhöz, az oregánóhoz, a majoránnához és a rozmaringhoz. A legtöbb kulináris bölcs szívós, és jól bírja a mínuszos hőmérsékletet.

Teljes napsütés és jó vízelvezetés a zsálya növekedéséhez:
A zsálya könnyen termeszthető növény. De minél jobban utánozza természetes élőhelyét, annál boldogabb lesz. Az ideális feltételek a teljes napsütés, a jó vízelvezetés, a talaj pH-ja 5–8 és a mérsékelt termékenység.

A zsályát azonban négy-öt évente kell cserélni, amikor a növény fásodik és megritkult. Ennek legjobb módja, ha dugványokból vagy rétegezéssel új növényeket indítunk. Mindegyik módszer megőrzi az anyanövény jellemzőit.
A tavasz és a nyár a legjobb idő a dugványokhoz.

A betegségek és a kártevők általában nem jelentenek nagy problémát a zsályával. A jó vízelvezetés megakadályozza a gyökérrothadást, ezt a betegséget, amelyet a túl sok nedvesség okoz a gyökerek körül túl sokáig. Nyirkos, rosszul szellőző körülmények között a zsálya érzékeny a penészre.

A zsálya meglehetősen jól tűri a fagyot. Enyhe éghajlaton, például nálunk Dél-Franciaországban, egész évben lehet betakarítani a friss leveleket. Ha azt tervezi, hogy télre szárítja a zsályát, a fő betakarítást közvetlenül a virágzás megkezdése előtt szedje le.

Tervezze meg, hogy a zsályát elég gyorsan szárítsa meg, hogy ne váljon dohos ízűvé. Az egyik módszer az egyes levelek eltávolítása, és árnyékos, meleg és száraz helyen elhelyezett paravánra terítése. Vagy akaszthat kis csokrokat meleg, jól szellőző helyiségbe. A zsálya egyike azon szokatlan gyógynövényeknek, amelyek száradása során megerősödnek. Tárolja a szárított zsályát egy átlátszatlan edényben, légmentesen záródó fedéllel.

10 zöldséget kell termeszteni télen

Hogyan neveljünk tárkonyt