Hogyan neveljünk tárkonyt

zöldséges tárkonyA tárkony hidegre érzékeny évelő növény. A tárkonyt termesztheti úgy, hogy tavasszal elosztja a betelepített növényeket, vagy nyáron vagy ősszel dugványokat szed a megmentett új növekedésből. Télen a tárkony tavaszig beltéren termeszthető. A tárkony nem termeszthető magról.

Ahhoz, hogy a tárkonyod jól fejlődjön, válassz olyan helyet, ahol teljes napfény vagy részleges árnyék van. A talajnak jól vízelvezetőnek kell lennie. Elviseli a rossz és szinte száraz talajokat. Hideg, nedves vagy kötött talajban nem fejlődik jól. A tárkony a 6,0-7,5 közötti talaj pH-t részesíti előnyben. Savanyú talajban nem fejlődik jól.

A tavasz előtti utolsó fagy idején ültesd el a tárkony dugványokat vagy ágait. Az új dugványokat nyáron vagy ősszel újra el lehet ültetni. A tárkony félig szívós, ami azt jelenti, hogy ellenáll az enyhe fagynak. A betelepített növények túlélhetik a hideg teleket a szabadban, ha vastag talajtakaróval védik őket.

A tárkony könnyen termeszthető konténerben vagy akár függőkosarakban is.

Tartsa a tárkonyát egyenletesen nedvesen, amíg a palánták meg nem nőnek. A kialakult növények csak alkalmanként igényelnek öntözést. A talaj szinte kiszáradhat az öntözések között. Szinte minden zöldséggel jól megterem.

A tárkonynak nincsenek komoly betegségproblémái. Ne ültesse olyan helyre, ahol a víz stagnál, vagy ahol a levelek lassan száradnak. Fogékony a penészre, a lisztharmatra és a gyökérrothadásra, ahol a talaj vagy a növények nedvesek maradnak. Jelentős kártevő problémája nincs.

A tárkony 60 nappal az ültetés után készen áll a betakarításra. A legjobb íz érdekében nyár elején szedje le a fiatal felső leveleket. A szezon során többször vágja le a leveleket, hogy ösztönözze a növényt az új növekedés elérésére.

A tarhonyát a szedés után a legjobb azonnal felhasználni, ellenkező esetben a leveleket papírtörlőbe csomagolva műanyag zacskóba téve 2-3 hétig hűtőszekrényben tároljuk. Szárítható és fagyasztható is.

Hogyan neveljünk zsályát

Hogyan neveljünk metélőhagymát