Hogyan neveljünk metélőhagymát

snidlingA metélőhagyma közeli rokonságban áll a hagymával, és inkább a száráért termesztik, nem pedig a hagymája miatt. Néhány metélőhagyma kis hagymahagymát hoz létre, de leggyakrabban leveles tetejéért termesztik. Ugyanolyan ízűek, mint a hagymának, de könnyebbek és finomabbak.

Más íz érdekében kipróbálhatja a fokhagymás metélőhagymát. Ugyanúgy termesztik, mint a hagyományos metélőhagymát, de inkább fokhagymás aromája van, mint hagymás íze.

A metélőhagyma virágzik, ha hagyod, a lila “pom pom” virág pedig nagyon szép. A lila a leggyakoribb szín, de egyes snidlingfajtáknak fehér vagy rózsaszín virágai lehetnek. A virágok ehetők, de nem olyan ízletesek, mint a szárak.

Amíg nem ásod ki a hagymákat, a metélőhagyma minden tavasszal évelőként visszatér.

A metélőhagymát inkább az íze, mint a tápértéke miatt használják. Annak ellenére, hogy a metélőhagyma levelében sok C- és A-vitamin van. Jó vas- és kalciumforrás is.

Hogyan neveljünk metélőhagymát magról:

A metélőhagymát gyakran magról termesztik, mivel általában nagyon jól csírázik, bár eltarthat egy ideig. Vagy közvetlenül vásárolhat kis hagymákat, amelyek gyorsabban nőnek, mint a magok.

Ha elülteti magját vagy hagymáját a kertben, várja meg, amíg a fagyveszély elmúlik. A metélőhagyma magjának melegebb időre van szüksége a csírázáshoz és növekedéshez. Korábbi ültetéshez körülbelül 5 héttel a fagy időpontja előtt kezdje el a magvakat beltérben, és ültesse ki a palántákat körülbelül egy héttel az utolsó fagy után.

A transzplantáció

Függetlenül attól, hogy hogyan kezdi el termeszteni a növényeket, a kertben 15 cm távolságra kell lenniük egymástól 3-4 fős csoportokban. Ha közvetlenül veti el a magokat, közelebb dobhatja őket, és később ritkíthatja.

Ültesse napos helyre a metélőhagymát, de ha szükséges, árnyékban is nagyon jól megnő. Ássuk egy kicsit a területet, hogy meglazítsuk a talajt, és keverjünk bele egy kis komposztot.

Ha hagymát is termeszt, távol kell ültetnie a metélőhagymát tőle. Egyes hagymakártevők is vonzódnak a metélőhagymához…

Kulturális utasítások

A metélőhagyma könnyen növekszik különösebb gondozás nélkül, de a közvetlen termőterületét gyommentesen kell tartani. Öntözze őket jól, különösen meleg időben.

Bár a virágok meglehetősen szépek, le kell csípnie a bimbózó szárakat, amikor kikelnek, hogy a növény leveleket hozzon. Amint megjönnek a virágok, a növény magot vet, a metélőhagyma növekedése lelassul.

Konténerek

A metélőhagyma egyszerűen ideális konténeres termesztéshez, és bel- és kültéren egyaránt remekül használható. Egy 30 cm-es cserépben 4-5 növényt könnyedén nevelhetsz.

A metélőhagymát gyakran kell öntözni, általában 3 vagy 4 naponta, az időjárástól függően, ha szabadban tartják.

Ha nem hagyja virágozni a növényeit, a metélőhagymát egész télen át virágozhatja, amíg van egy napsütéses ablaka.

Betakarítás és tárolás

A metélőhagyma teteje úgy nő, mint a mogyoróhagyma, ágak nélkül. Tehát amikor eljön a betakarítás ideje, éles ollóval vágjon le néhány centimétert a végeitől. Körülbelül 5 cm-rel levághatja őket a talaj felett, és tovább nőnek. Kicsit olyan, mint a fűnyírás.

Bár könnyen betakarítható, hagyni kell őket növekedni, hogy a gyökerek elég erősek legyenek az újranövekedéshez.

Amint megérkeznek a téli fagyok, a metélőhagyma elpusztul. Az utolsó levelet közvetlenül a fagy előtt szedje le, de ne vágja túl keményen. A növényeknek még túl kell élniük a telet.

A metélőhagyma szárítása nem jó ötlet, mert így szinte azonnal elveszíti ízét. Elterjedt technika a metélőhagyma felaprítása és jégkockatálca segítségével, hogy egyes adagokban lefagyaszthassák, hogy később felengedjék.

Hogyan neveljünk tárkonyt

Hogyan neveljünk rozmaringot