Hogyan neveljünk rozmaringot

virágzó rozmaringA rozmaring örökzöld cserje tűszerű levelekkel és ragyogó kék virágokkal. A rozmaring virágai örökzöldek, tavasszal és nyáron jelen vannak, kellemes illattal töltve meg a levegőt. Ezt a gyönyörű, többnyire ételek fűszerezésére használt növényt a táj dísznövényeiként is gyakran használják.

A rozmaring tudományos neve Rosmarinus officinalis, ami „tengeri harmat”-t jelent, mivel szürkés-zöld lombozata a Földközi-tenger sziklái ködére emlékeztet, ahol a növény őshonos.

A rozmaring növény gondozása egyszerű, ha jó vízelvezetésű talajt, homokos talajt és legalább hat-nyolc órányi napfényt biztosít neki. Ezek a növények meleg, párás környezetben fejlődnek, és nem bírják a rendkívül hideg hőmérsékletet. A rozmaring nem bírja a -1°C alatti telet. Gyakran a legjobb konténerekbe tenni őket, amelyek talajba helyezhetők, és télen könnyen áthelyezhetők egy üvegházban vagy házon belül.

A rozmaring inkább egy kicsit száraz marad, ezért a terrakotta edények jó választás a megfelelő edények kiválasztásához. Ezek az edények lehetővé teszik a növény gyorsabb kiszáradását. A rozmaringnövényeket alaposan mossa le vízzel, amikor a talaj tapintásra száraznak tűnik, de hagyja, hogy a növények kiszáradjanak az öntözési időközök között. A rozmaringnövények beltérben is sok fényt igényelnek, legalább hat órát, ezért helyezze a növényt megfelelő, huzatmentes helyre.

Rozmaring metszés:

A rozmaring metszése segít bokros növény kialakításában. Vágja le a gallyakat, mint a szobanövények nyírásánál, a rozmaring metszését a virágzás leállása után végezzük. A rozmaring vágásának általános szabálya az, hogy a növénynek legfeljebb egyharmadát kell bevenni, és közvetlenül a levél ízülete fölött vágni. A levágott gallyakat ezután, mint bármely más növényt, fejjel lefelé akasztva száríthatjuk hűvös, száraz helyen.

Rozmaring dugványok:

A rozmaringnövényeket általában dugványokkal szaporítják, mivel bonyolult lehet a rozmaring magokat csíráztatásra készen készíteni. A rozmaringmagból sikeres növények termesztése csak akkor lehetséges, ha a magok nagyon frissek, és ha optimális növekedési körülmények között ültetik el őket.

Szerezzen új rozmaring növényeket a meglévő örökzöld növények dugványaival. Vágja le a körülbelül 5 cm hosszú szárakat, és távolítsa el a leveleket a vágás alsó kétharmadáról. Helyezze a dugványokat perlit és tőzeg keverékébe, majd öntse, amíg a gyökerek kifejlődnek. Ha a gyökerek kifejlődnek, a dugványokat úgy ültetheti el, mint egy rozmaringnövényt.

A növények hajlamosak a gyökerek összekuszálódására, ezért évente legalább egyszer át kell ültetni őket. Az alsó lombozat sárgulása korai jele annak, hogy ideje átültetni a növényt.

Hogyan neveljünk metélőhagymát

Hogyan lehet gyömbért termeszteni?