Hogyan lehet gyömbért termeszteni?

veteményes gyömbérAmikor először elkezdtem gyömbért termeszteni, azonnal azt hittem, hogy ez nagyon nehéz lesz, de valójában nem az.

A gyömbér valóban erős esélyes lehet a kert legönellátóbb növénye címre, könnyen megteheti, hogy a gyömbért csak évente egyszer, betakarításkor gondoskodjon, hogy újratelepítse, majd még egy évre elfelejtse.

Kezdheti azzal, hogy boltban vásárolt gyömbérgyökereket termeszt, és könnyen nevelheti cserépben vagy kádban, így a hidegebb éghajlaton is lehetséges a gyömbér beltéri termesztése.

A gyömbér szereti a védett helyeket, a szűrt napfényt, a meleg éghajlatot, a páratartalmat és a gazdag, nedves talajt (ne feledje, hogy ez egy trópusi növény).

Ennek eredményeként a gyömbér nem tolerálja a fagyot, a közvetlen napfényt, az erős szelet és a vizes talajt.

Hogyan ültessünk gyömbér gyökeret:

A gyömbérgyökér termesztésének legjobb módja az, ha kora tavasszal friss rizómát szerezünk valakitől, aki korábban már termesztett gyömbért. Ellenkező esetben vegyen egy kis gyömbért a boltokban.

Ügyeljen arra, hogy húsos, friss rizómákat válasszon.
Keressen olyan gyökereket, amelyeknek jól fejlett “szeme” vagy növekedési bimbója van. (A rügyek kis szarvaknak tűnnek)

Akár cserépbe, akár közvetlenül a földbe ülteti a gyömbérgyökeret, először is jó talajra van szüksége. A talajnak elég dúsnak kell lennie ahhoz, hogy ápolja a gyömbért (mindig adhatunk hozzá műtrágyát), elegendő nedvességgel kell rendelkeznie, hogy ne száradjon ki, de a talajt le kell csepegtetni, hogy a gyömbér gyökerei ne száradjanak ki. vizes legyen.

gyömbér növény

A jó komposzt természetesen ideális. A legjobb komposztom egy részét a kerti talaj egy részével keverem.

Az ültetés legjobb ideje a tél vége/kora tavasz. Ügyeljen arra, hogy olyan helyet válasszon, ahol a növények sok fényt kapnak, de közvetlen napfényt kapnak, és ahol védve vannak a széltől.

A gyömbér rizómákat apró darabokra vághatja vagy feltörheti, mindegyik növekedési rügyekkel. Vagy egyszerűen összeomlik az egész. Ültesse el a gyömbér gyökerét öt-tíz centiméter mélyre úgy, hogy a növekedési rügyek felfelé nézzenek.

A növekvő gyömbérnek sok nedvességre van szüksége. A talajnak soha nem szabad kiszáradnia. Ne öntözzük azonban túl, mert a lefolyó víz magával viszi a tápanyagokat.

A nyár vége felé, amikor az időjárás kezd lehűlni, a gyömbér hervadni kezd. Csökkentse a vizet, még hagyja kiszáradni a talajt. Ez arra ösztönzi a gyömbért, hogy rizómákat képezzen. Miután az összes levél elpusztult, a gyömbér készen áll a betakarításra.

Hogyan neveljünk rozmaringot

Hogyan neveljünk citromfüvet