Hogyan neveljünk citromfüvet

növényi citromfű

A citromfűnek erős citromos citrus íze van, és teába főzhető, valamint fűszernövényként is használható. A legáltalánosabb citromfüvet használó ételek az ázsiai konyhában vannak, például a citromfüves csirke.

Eredetileg Indiából, viszonylag meleg országban kell élnie ahhoz, hogy szabadban termesszen citromfüvet, Dél-Franciaországban elég jól működik. Minden növény könnyen elérheti az 1-1,5 méteres magasságot, ha kint neveljük. A magasság valamivel alacsonyabb lesz, ha a növényt bent kell tartani, vagy ha az éghajlat kevésbé kedvező.

Ázsiában a citromfű nagyon gyakori növény, magas fű, amely nem gyakran terem virágokat, és mindenhol megtalálható. Minden levélcsoport tövében szép vastag szár található. A növény ezen egyedi szárak nagy csoportjából áll.

Az egyes szárak alsó részét a legtöbb főzési recepthez használják, de a többi levél is felhasználható a főzéshez. A teákat általában a levelekkel töltik be.

A tea nem csak erősebb ízű lesz, hanem a citromfű is segíthet a gyomorpanaszok enyhítésében és a köhögés enyhítésében. A citromfűolajok számos homeopátiás egészségügyi felhasználásra alkalmasak, bár a legtöbb házi termelő nem vonja ki az illóolajokat a növényeiből. A citromfüvet elsősorban ízesítőként használják.

Hogyan lehet citromfüvet termeszteni magokból:

A kertészek általában nem kezdik el a citromfű termesztését magról, mert nagyon könnyű elkezdeni a szárak vagy dugványok gyökereztetésével.

Sőt, akár egy új citromfű növényt is elindíthat friss szárból, amelyet a szokásos élelmiszerboltban vásárol. Mindaddig, amíg még szilárdak és zöldek, gyökeret kell eresztenie. Vágjunk le 3 vagy 4 cm-t a levelek végétől, és tegyük az alapot egy pohár vízbe. Hagyja valahol a napon, és egy-két héten belül látnia kell, hogy a gyökerek a szár aljáról nőnek.

Ha a szárának legalább 2 cm-es gyökerei vannak, ültetheti beltéri termesztésre szolgáló edénybe, vagy közvetlenül a kertbe.

citromfüves veteményeskertA transzplantáció

Tartsa a citromfű növényeit legalább 1 méter távolságra egymástól (nagy bokrot képezhet), és hagyjon 1 m50 magasságot (bár a leveleket tetszőleges magasságba vághatja).

Amikor kiásja a lyukakat az újratelepítéshez, keverjen bele némi komposztot vagy trágyát, hogy dúsítsa a talajt. A talaj azonban nem lehet túl vastag, a víznek továbbra is jól kell folynia, hogy a növények egészségesek legyenek.

A szárát az utolsó fagy időpontja után szabadon kell ültetnie.

Termesztési utasítások

A citromfűnek sok nitrogénre lesz szüksége, ezért havonta legalább egyszer műtrágyázzon normál tápszerrel vagy magas nitrogéntartalmú tápszerrel. Rendszeresen öntözze meg növényét, és ne hagyja teljesen kiszáradni, különösen, ha nagyon meleg az idő.

Ha a növény eléri az 1 méteres vagy nagyobb magasságot, levághatja a levelek tetejét, még többet is, mint amennyit a betakarításhoz szükséges. Ez segíthet megőrizni a növény magasságát. A citromfű nem képez ágakat, így nincs szükség további metszésre.


Edények és tartályok:

A citromfű termeszthető nagy cserépben, akár beltéren, akár szabadban. Az Ön éghajlatától függően próbáljon meg néhány nyári hónapot a szabadban tölteni, hogy több napfényt kapjon. Méretéből adódóan a legtöbben csak télen tartják bent a citromfüvet.

Növényei elég nagyra nőhetnek, ezért ültessük 20 literes vagy nagyobb edénybe. Ha kezd kinőni a cserepet, mindig elválaszthatja a szárakat, hogy kordában tartsa a növényt. Ez általában nem probléma azoknál a növényeknél, amelyek kizárólag beltérben maradnak.

Amíg bent van, egy citromfű növénynek annyi napra van szüksége, amennyit napi minimum 6 órával megengedhet magának. Egyszerű szobanövényként is virágozhat, de nem lesz sok szára (ez bosszantó, ha az otthoni konyhába való).

Öntözze elég gyakran, heti 2-3 alkalommal.

Betegségek és kártevők:

A citromfű illatú olajokat gyakran használják természetes rovarriasztóként, így nem igazán kell aggódnia az ilyen típusú kártevők miatt.

Egyes levelek azonban néha elhervadhatnak, és barna vagy rozsdás foltokat találhat a levélvégeken. Vágja le a fertőzött leveleket, és permetezze be az egész növényt természetes gombaölő szerrel, amely ehető növényekre használható.

A citromfű betakarítása és tárolása

A leveleket bármikor levághatja a növényről, ha a növény 30 cm-nél alacsonyabb. Egész szár betakarításához használjon éles vésőt a talajszinten történő vágáshoz. Először vegye ki a külső szárakat, és legalább 1 cm vastagnak kell lennie, mielőtt levágja őket. Kerülje a szárak tépését, mert ez károsíthatja a növény többi részét.

Az egész szárat a levelekkel együtt hűtőszekrényben tarthatjuk, hogy több napig frissen maradjon. A legjobb eredmény érdekében tartsa műanyag zacskóban nedves papírtörlővel. A szár apróra vágott darabja későbbi felhasználásra lefagyasztható.

Ha csak a leveleket szeretné tárolni, szárítsa meg őket, ne fagyassza le.

Függetlenül attól, hogy húst vagy halat ízesít, vagy csak teát készít, ne feledje, hogy az íze nagyon erős lehet. Nem kell sok ahhoz, hogy sok ízt adjunk hozzá.

Hogyan lehet gyömbért termeszteni?

Hogyan termesztünk epret?