Hogyan termesztünk epret?

eper veteményeskertAz epret hihetetlenül könnyű termeszteni. Az epernövények szinte bárhol termeszthetők, földben, szegélyekben, ablakládákban, konténerekben vagy függőkosarakban. És persze a gyümölcs óriási népszerűségnek örvend, az otthoni eper finom és sokkal jobb, mint bármi, amit a boltban találsz!

Hogyan termeszthetsz saját epret?
Az ültetés kezdetén gyakran öntözzük. Száraz időszakokban a vegetációs időszakban is öntözzük. Víz a lábánál, mert különben a víz megrohaszthatja a virágokat és a gyümölcsöket.

Fűtött üvegházban vagy télikertben a virágzást több héttel is meg lehet előzni, ha a hőmérséklet nem haladja meg a 16°C-ot, mert ez gátolja a virágzást. A virágokat kézzel is be kell porozni.

Amikor a gyümölcsök elkezdenek fejlődni, tegyen alá szalmát, hogy megakadályozza az eper rothadását a földön. Alternatív megoldásként használjon egyedi szálas szőnyegeket, ha ezek még nincsenek a helyükön. A szalma is segíthet a gyomok elnyomásában. A megmaradt gyomokat kézzel kell eltávolítani.

Számítson arra, hogy három évig bőséges termést hoz az epernövényei, mielőtt ki kell cserélni őket. A vetésforgó használata javasolt a talajban lévő kártevők és betegségek támadási kockázatának minimalizálása érdekében.

Hová kell ültetni?

Az eper sokoldalú, csak napra, menedékre és termékeny, jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Kerülje el azokat a fagyveszélyes területeket és talajokat, ahol korábban burgonyát, krizantémot vagy paradicsomot termesztettek, mert ezek mind hajlamosak a betegségekre.

Vásároljon növényeket egy jó hírű beszállítótól, hogy a növények olyanok legyenek, amilyennek mondják, és betegségmentesek.

Az epret hagyományosan sorokban termesztik, közvetlenül a kerti talajban. Kerülje a szeles helyeket, amelyek megakadályozzák, hogy a beporzó rovarok elérjék a virágokat. Ha rossz a talaj, akkor emelt ágyásokban termesztheti, ami javítja a vízelvezetést és növeli a gyökeresedés mélységét. Alternatív megoldásként próbálkozzon konténerekkel vagy termesztőzsákokkal.

A szamócanövényeket alagút alatt termeszthetjük, így akár hét-tíz napig is korai betakarítás érhető el. Kora tavasszal helyezze el a csokrot a növényekre, de azonnal távolítsa el őket, amint a növények virágoznak, hogy hozzáférhessenek a beporzó rovarokhoz, különben nincs eper!


Mikor kell betakarítani az epret?

Akkor válasszon epret, amikor az egész élénkpiros, ideális esetben a nap legmelegebb részében, mivel akkor van a legtöbb íze.

Fogyassza el minél előbb, a házi eper nem áll jól, de ha sok van belőle, némelyik lekvárba kerülhet.

A fajták sokfélék, itthon vettem egy kicsit mindenből, amit a faiskola kínált Charlotte, Ciflorette, Magnum, Gariguette és Mara des bois.

És te, mi a tipped az eperhez vagy a kedvenc eperfajtához?

Hogyan neveljünk citromfüvet

Lencse csírázása és termesztése