Lencse csírázása és termesztése

csíráztatott-lencseA lencse egy hűvös évszak hüvelyes. Vesse el a lencsét tavasszal, körülbelül 2 héttel az utolsó bejelentett fagy időpontja előtt. A kerti átültetés előtt elkezdheti a lencse csíráztatását bent. A lencsemagok 10 nap alatt csíráznak egyszerűen vízben, ha 20°C-ra helyezik. A lencsének ezután 80-110 napos növekedésre van szüksége ahhoz, hogy jó betakarítást érjen el.

A lencse szívós egynyári, a borsófélék családjába tartozik. A lencse erősen elágazó száron nő, amely elérheti a 64 cm magasságot. A lencse apró fehéres virágai enyhén lilás tónusúak. A hüvelyek kicsik, szélesek, laposak és egy vagy két lapos, lencse alakú magot tartalmaznak, amelyek zöldek vagy sárgák vagy narancssárga, vörösek vagy barnák.

Ültesse ki a lencsét teljes napfénybe. A lencse a laza, jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajokat kedveli. Szegény talajban fog növekedni. A lencse 6,0 és 6,5 közötti pH-jú talajban nő a legjobban. A vetés előtt adjon öreg komposztot az ágyásokhoz.

Ültesse el a lencsemagokat 2 cm mélyre, egymástól 2 cm távolságra. Jól betelepedett palántákat ültessünk egymástól 12 cm-re. Helyezze el a vonalakat 60 cm-re egymástól.

Az öntözéshez a lencsét egyenletesen nedvesen kell tartani. A lencse jobban tűri a szárazságot, mint a többi bab. Ne öntözze a lencsét, ha a hüvely elkezdett kiszáradni.

Támassza alá lencsenövényeit gyenge ráccsal. Háló nélkül a lencséket 12 fokra kell helyezni a megfelelő légáramlás biztosítása érdekében. Védje a korai betakarítást a kártevőktől és a fagytól kis üvegházakkal vagy kényszeralagutak segítségével.

A lencse konténerben is termeszthető, de a jó terméshez több növény szükséges. A növényeket legalább 20 cm mély cserépben neveljük.

Ügyeljen a levéltetvekre, amelyek megtámadhatják a lencsét. A levéltetvek elleni védekezés a fertőzött területek levágásával vagy a növény vízsugárral történő permetezésével. A zsizsik a lencsét is megtámadhatják. Távolítsa el és semmisítse meg a fertőzött növényeket.

Jó pont, a lencsének nincsenek komoly betegségei.

A betakarítást illetően a lencsét általában szárított babhoz vagy borsóhoz használják. Száraz magvak esetében takarítsa be a hüvelyeket, amikor már érett és megkeményedtek. Hagyja rajta a lencséket, amíg készen nem áll a használatra. A szárított lencse a vetés után 110 nappal készen áll a betakarításra. A lencse babhoz hasonlóan használható. A zöld betakarítás a vetés után 70-80 nappal történik.

A lencse nagy lencsékre és kis lencsékre osztható. Mindegyik típusból több tucat fajta létezik.

A betakarítás megőrzéséhez a tartósítás nélküli zöldlencse egy hétig eláll a hűtőszekrényben. A szárított, héjas lencse hűvös, száraz helyen 10-12 hónapig tárolható. A lencse csíráztatva is fogyasztható.

Hogyan termesztünk epret?

Hogyan neveljünk citromos verbénát?