Hogyan készítsünk szép napraforgót egyszerű magvakból?

veteményeskerti napraforgóA napraforgó a legjobban olyan helyeken nő, ahol teljes a nap. Rendkívül szívósak és bármilyen típusú talajban nőnek, amíg az nem vizes. Jól működnek enyhén savas és enyhén lúgos talajokon (pH 6,0-7,5). Amint a napraforgó jól fejlődik, elviseli a szárazságot. Olyan könnyű termeszteni őket, hogy gyakran egyedül, madarak segítségével ültetik őket.

A napraforgómagok, levelek és szárak olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek gátolják bizonyos más növények növekedését. El kell választani őket a burgonyától és a babtól. Ha a napraforgómagot rendszeresen használják madáreledelként, a felgyülemlett maghéjból származó méreganyagok végül elpusztítják az alatta lévő füvet. Az állatokra és az emberekre ártalmatlan toxinok végül biológiailag lebomlanak a talajban.

Beltéri vagy közvetlenül a szabadba veti a magokat?

Bár a napraforgót beltérben, külön cserépben is el lehet helyezni, a tavaszi fagyveszély elmúltával könnyebb közvetlenül a talajba vetni. Ha azonban a tenyészidő rövid, a napraforgót akár 2 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt is nyugodtan el lehet ültetni. Ha a tenyészidőszak hosszú, a legjobb megvárni, amíg a talaj hőmérséklete eléri a 13°C-ot.

Vesse el a magokat:

Sorokba ültetéshez szórja ki a magokat egymástól körülbelül 15 cm-re egy sekély, 2–5 cm mély árokba. Homokos talajban az 5 cm mélység előnyösebb. Fedjük le és öntözzük, amíg a magok ki nem kelnek körülbelül 7-10 napig. Amikor megjelennek az első valódi levelek (a második levélkészlet), ültesse át a palántákat körülbelül 60 cm-re egymástól. A napraforgó fajtától függően 80-120 napon belül érik és fejti ki magját. Vessen egy új sort 2-3 hetente, hogy élvezze a folyamatos virágzást.

Tippek a növények termesztéséhez:

A napraforgó gyökerei széles körben elterjedtek, és ellenállnak a szárazságnak. A legjobb azonban, ha rendszeresen öntözi őket a növekedési csúcsidőszakban, ami körülbelül 20 nappal a virágzás előtt és után. A mély, rendszeres öntözés elősegíti a gyökérnövekedést, ami különösen hasznos a magasabb napraforgófajtáknál, amelyek nagyobb virágzást hoznak, különösen erős szél idején.

A napraforgó nem igényel trágyázást. Mivel azonban erőteljesen nőnek (mindössze 3 hónap alatt könnyen megnőhetnek 5 lábra), célszerű lassú hatású szemcsés műtrágyát hozzáadni, ha a talaj különösen rossz. Minél jobb az étrendjük, annál nagyobbak lesznek a virágok. Ne vigyük túlzásba a nitrogént, mert ez késlelteti a virágzást. A talajtakaró réteg kiszórására azért van szükség, hogy a talajban lévő szerves anyagok csökkentsék a párolgás következtében fellépő nedvességveszteséget, és eltántorítsák a gyomokat.

NapraforgómagVigyázz a madarakra és mókusokra, akik szeretik a magvakat:

A madarak és a mókusok problémát jelenthetnek, amikor a magvak beérnek és közeledik a betakarítási idő. Ha nem tervezi a magvak felhasználását, szórakoztató nézni, ahogy a vadon élő állatok kihasználják a természet jótékony hatásait. Vágja le a virágfejeket, és tegye a napra, hogy kiszáradjanak, és könnyebben hozzáférhessenek a vadon élő állatok. Ezzel szemben a madarak és mókusok elriasztására az akadályozó eszközök a leghatékonyabbak. Ahogy a magfejek érnek és a virágok lehullanak, fedje le a magfejeket, hogy megakadályozza a hozzáférést. Próbálja meg levágni a fejhez legközelebb eső néhány levelet is, hogy megnehezítse a madarak pihenését és táplálkozását.

Betakarítási tippek:

Kora ősszel ellenőrizze a virágfejeket az érettség jeleire. A hátoldal zöldről sárgásbarnára változik. A nagy fejek lefelé hajlanak. Ha közelebbről megvizsgáljuk, kiderül, hogy a fejlődő magvakat borító apró szirmok kiszáradtak, és most könnyen leesnek, szabaddá téve a szorosan összecsomagolt érett magokat.

A napraforgómag gazdag vitaminokban, fehérjékben és ásványi anyagokban, valamint linolsavban, amely segíti a szervezetet a zsírok megfelelő anyagcseréjében. Körülbelül 24-27 százalék fehérjét tartalmaznak, csak valamivel kevesebbet, mint a darált marhahús. Ezenkívül a napraforgómag körülbelül kétszer annyi vasat és káliumot, valamint körülbelül négyszer annyi foszfort tartalmaz, mint a marhahús. A nyers napraforgómag B- és E-vitamint, valamint egy csipetnyi A-vitamint is tartalmaz. A csírák C-vitamint is tartalmaznak.

A magvak ízének javítása érdekében enyhén pároljuk őket egy serpenyőben közepes-magas lángon körülbelül 10 percig, vagy egy sütőlapon körülbelül 10 percig.

Hogyan lehet dinnyét termeszteni magról?

Hogyan termeszthetünk ribizlit vagy fekete ribizlit?