Hogyan termeszthetünk ribizlit vagy fekete ribizlit?

piros ribizli veteményeskert

Az egres és a fekete ribizli strapabíró cserjék, amelyek könnyen termeszthetők és hosszú élettartamúak. Az erősen savas bogyók magasabb C-vitamint tartalmaznak, mint a kertben lévő szinte bármely más gyümölcs. A piros és fehér gyümölcsök közel állnak egymáshoz, bár eltérő növekedési szokásaik vannak. A kertben is hosszú életűek és nagyon termékenyek.

A ribizli és ribizli jól növekszik teljes napon, de enyhén árnyékos helyeken is. Kerülje a kertben azokat a helyeket, amelyek tavasszal fagynak vannak kitéve, amelyek károsítják a ribizli virágait. A ribizli bokrok jól nőnek nedves talajban, amely nem teljesen elöntött.

Egy gyönyörű érett egresbokor körülbelül 5 kg gyümölcsöt hoz, és még többet is hoz egy feketeribizli bokor. Egy kompakt, teljesen kifejlett bokornak körülbelül 2 m átmérőjű területre van szüksége.

A fajták:

Napjainkban a fajták nagyon ellenállóak a betegségekkel szemben. Egyes fajták jobban fejlődnek a környéken, mint mások, ne habozzon kérje ki óvónőjének tanácsát, sőt, ha helyben vásárolja növényeit, nem lesz gondja megtalálni a kertjéhez leginkább illő növényt.

Termesztési, ültetési, műtrágyázási és öntözési tippek:

érett fehér ribizli

Vásároljon minősített betegségmentes növényeket egy jó hírű helyi faiskolából. Jól gazdagítsa a talajt komposzttal vagy trágyával. A legtöbb növényt konténerben árusítják, így megfelelő időben elültethetők. Bár az ültetés még mindig ősszel a legjobb, amikor a talaj még elég meleg ahhoz, hogy gyökeret eresszen, de az öntözés általában nem szükséges. Az utolsó fagyok után kora tavasszal is sikeresen elültetheti növényeit. Ültesse el a ribizli bokrokat egymástól 2 m-re.

Helyezze a kompakt fajtákat kicsit közelebb, hogy bokrokat készítsen. Helyezze őket egy kicsit mélyebbre a földbe, mint a tartályban, a száron lévő talajjel segítségével. Az ültetés után vágja le az összes hajtást négy rügyre a talajszint felett, közvetlenül egy kifelé néző rügy felett. A bokrok ezután erőteljes új növekedést hoznak, amely jó termést biztosít az ültetés utáni második nyáron. A kezdeti metszés után komposzttal, trágyával vagy más szerves anyaggal ellátott talajtakaró üdvözölhető.

fekete ribizli

Érett feketeribizli

Ismételje meg ezt minden tavasszal, négyzetméterenként két vödör arányban, hogy táplálja a növényeket és megtartsa a nedvességet a talajban, majd adjon hozzá műtrágyát a közönséges gyümölcsös növények számára.

Vigyázzunk, ne zavarjuk/sértsük meg a gyökereket vasvillával vagy kapával történő gyomlálás során. A rendszeres talajtakarással meg kell akadályozni a gyomokat. Száraz időszakokban rendszeresen öntözze.

A ribizli bokrok dugványokról könnyen szaporíthatók. Ősz közepén vegyen le az aktuális szezon hajtásaiból az egészséges dugványokat. Vágja le a hegyét közvetlenül egy bimbó felett, az alját pedig közvetlenül egy bimbó alatt, körülbelül 20-30 cm hosszú vágáshoz. Áss egy V alakú árkot 15 cm mélyen. Ha a talaj nehéz, adjon hozzá 5 cm-es homokot az árokba a vízelvezetés javítása érdekében. Ültesse el a dugványokat az árokba, körülbelül 15 cm-re egymástól úgy, hogy két bimbó jelenjen meg a talaj felett, és töltse be az árkot.

Kártevők és betegségek:

A kártevők közé tartoznak az atkák, levéltetvek és kapszid rovarok. A legvalószínűbb betegségek a szürkepenész, az Armillary típusú gombák (Armillaria mellea), a levélfoltosság (gomba vagy baktérium típusú kórokozó) és a reverzió (csak feketeribizli vírusa).

Ribizli betakarítása és tárolása:

A fekete ribizlit csak akkor válasszuk, ha teljesen érett, egy-két héttel azután, hogy megfeketedett. Minden fürt tetején a ribizli érik először. A piros és fehér bogyókat azonnal válasszuk, amint nagyon érettek, az egész fürtöt vágjuk le ollóval. Fogyasszuk meg azonnal, mert nagyon törékenyek és nem tartanak sokáig. Minden fajta egres jól lefagy.

Hogyan készítsünk szép napraforgót egyszerű magvakból?

Hogyan lehet petrezselymet termeszteni?