Hogyan lehet petrezselymet termeszteni?

kerti petrezselyemElőször nézzük meg együtt, miért érdemes petrezselymet termeszteni.

A petrezselyem (Umbelliferae) sokoldalú gyógynövény. A petrezselymet nagyon különböző konyhák sok ételébe építik be. Hasonlóan ahhoz, amit a só tesz egy edényben, a petrezselyem összekapcsolja az étkezés ízeit. Az omletttől a salátán át a grillezett steakig a petrezselyem fényes, felemelő jegyet kölcsönöz szinte minden ételnek.

Finomsága mellett a petrezselyem tápanyagforrás. Tudtad, hogy a petrezselyem valójában több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs? Próbáljon több levelet és szárat hozzáadni a levéhez.

A petrezselyem évelő vagy egynyári növény?

Ebben a gyógynövénykertészeti sorozatban eddig csak évelőkről, minden évben visszatérő növényekről és egy szezon után elpusztuló egynyári növényekről beszéltünk. A petrezselyem más, mert kétévente. Ez a ritkábban elterjedt besorolás azt jelenti, hogy a növény csak két kerti szezont bír ki, ami épp elég idő ahhoz, hogy leveleket termeljen, magot keljen és nagy karógyökeret fejlesszen ki.

Kétéves növényként a petrezselyem növény első évében ízletes leveleket kínál, a második évben pedig magot vet. A petrezselyem egy gyakran figyelmen kívül hagyott bónuszt is kínál az elmúlt évben: karógyökere ehető. Valójában a petrezselyem gyökere a növény legcsípősebb és legízletesebb része.

Milyen petrezselymet termeszthetsz a veteményeskertben?

A petrezselyem közeli rokona a kapornak, a sárgarépának és a zellernek. A hasonlóság egészen egyértelmű. Két fő petrezselyemfajtával találkozhat: lapos levelű (nápolyi) vagy göndör levelű (P. Crispum). Sok szakács választja a lapos levelű petrezselyem termesztését az élénkebb íz és az egyszerű aprítás miatt. A göndör petrezselyem ugyanolyan finom, de a kertben is szemet gyönyörködtető ehető megjelenést biztosít.

Hogyan ültessünk petrezselymet

Hol: Mint sok más gyógynövény, amelyről már beszéltünk, a petrezselyem is jól használható tartályban. Ha petrezselymet beltérben ültet, tartsa a cserepet meleg, napos ablak közelében. Ha rózsát termeszt a kertjében, ültessen petrezselymet a rózsabokrok köré. Tegyük fel, hogy több illatos virágot fog betakarítani. Szeretek petrezselymet ültetni az edényeimbe, a paradicsom mellé, ahol kiváló társ.
Mikor: Míg a petrezselyem magról könnyen termeszthető, a csírázás lassabb folyamat lehet, mint más fűszernövényeknél. A magokat közvetlenül a kerti talajba vessük el, három-négy héttel az utolsó fagy előtt. A gyors csírázás érdekében vetés előtt áztassuk be a petrezselyemmagot egy éjszakára. Szeretem a petrezselyem magvakat beltérben, 2-3 hónappal az utolsó fagy előtt elkezdeni, és nagyobb növényekkel kezdeni a tenyészidőszakot.

Hogyan lehet petrezselymet termeszteni

Talaj: Nedves, puha, jól forgó talajba ültessünk petrezselymet. A tenyészidőszak elején gazdag komposztot kell bedolgozni.
A Nap: A petrezselyem szereti a napsütéses környezetet. Ha beltérben ültet petrezselymet, feltétlenül napos ablak közelében termessze.
Víz: Bár a petrezselyem nedves talajon nő a legjobban, viszonylag szárazságtűrő. A petrezselyem nagyon jól alkalmazkodik minden típusú éghajlathoz.
Társültetés: Ültess petrezselymet paradicsom, kukorica és spárga mellé. Ha van rózsa a kertben, a közelben ültetett petrezselyem javítja rózsái egészségét és aromáját.

petrezselyem gyökérHogyan szüreteljünk petrezselymet és mit együnk

A petrezselyem betakarítási ciklusa kicsit más, mivel kétéves. Az első évben a petrezselyem betakarítása a levelei miatt történik, a növény közepétől legtávolabbi szárat válasszuk. Hagyja el a belső szárakat és leveleket, hogy a növény tovább növekedhessen. A második évben a levelek ritkák és kevésbé intenzív ízűek lehetnek. Felhasználhatod, de hagyhatod virágozni a petrezselymet is. A méhek szeretik a virágokat. Gyűjtsük össze a magokat a következő tavaszi vetéshez.

A második év őszén takarítsa be a petrezselyem gyökerét. Valójában ez a legfinomabb része az egész növénynek! A petrezselyem egyik fajtájának, a hamburgi petrezselyemnek ismert a legízletesebb gyökere.

Ne dobja ki ezeket a rudakat! Tudtad, hogy a petrezselyem szárának erősebb az íze, mint a leveleinek? Tehát amikor legközelebb steaket tesz a grillre, vagy petrezselyem alapú szószt készít, keverje bele a szárakat a nagyszerű állag és íz érdekében.

Hogyan termeszthetünk ribizlit vagy fekete ribizlit?

Hogyan lehet földimogyorót termeszteni magokból?