Hogyan lehet földimogyorót termeszteni magokból?

betakarítás földimogyoró veteményeskertTudtad, hogy otthon is elültetheted a földimogyorót?
Ahhoz, hogy minden esélyed meglegyen, először is tudnod kell, hogy meleg évszakra lesz szükséged ahhoz, hogy igazán könnyű legyen a földimogyoró termesztése az otthoni kertben.

Hogyan neveljünk földimogyorót veteményeskertben?

A földimogyoró (Arachis hypogaea) a hosszú, meleg tenyészidőszakot részesíti előnyben, és általában tavasz közepétől késő tavaszig (miután a fagyveszély teljesen elmúlt) a nyár közepéig ültetik. Mogyorófák termesztése során ültessük homokos talajba, amely gazdag szerves anyagokban, például levelekben, komposztban vagy jól korhadt trágyában.

Vesse el a földimogyoró magját:

A mogyorómagot az interneten találod, mint az oldalon amazon.
A földimogyoró növényeinek napos helyen kell fejlődniük. A követelmények némileg eltérnek a földimogyoró fajtáktól. Vannak hosszú vegetációs ciklusú (120-140 napos) úgynevezett kúszó fajták, mint például a Virginia fajta, a magok nem kelnek ki idő előtt, ez a fajta ellenállóbb a levél varasodás ellen. Ekkor a felálló habitusú, rövid vegetációs ciklusú (90-110 napos) fajták, mint a spanyol és a valencia fajták termése magasabb, de az érés utáni gyors csírázás gondot jelenthet.

A kúszó típusú földimogyorónak szőlőszerű növekedési szokása van, és valamivel több helyet igényel a kertben, mint függőleges társai. Három-öt magot általában 5 cm mélyre, 20 cm távolságra ültetnek el, a sorokat legalább 60 cm távolságra. A kúszó fajták vetési mélysége körülbelül 4 cm, és egymástól 15 cm távolságra kell lennie. Amikor a palánták elérik a 15 cm-t, talajtakaró réteget, például szalmát lehet hozzáadni a gyomok kordában tartásához.

A kalcium fontos a hüvely növekedéséhez és fejlődéséhez. Ezért a virágzás kezdetekor szükség lehet gipszet hozzáadására a talajhoz.

Szintén elengedhetetlen a heti öntözés, hogy megakadályozzuk a hüvelyek kiszáradását.

földimogyoró virág és növényHogyan nő a földimogyoró?

A legtöbb földimogyoró az ültetés után hat-nyolc héttel virágzik.
A virágokat a talaj közelében termesztik az egyenes tartás érdekében, és a virágok mentén a száradás érdekében. Míg azonban a növények a föld felett virágoznak, a maghüvelyek lent fejlődnek. Ahogy a virágok elhalványulnak, a szár elkezd lefelé hajolni, és a hüvelyeket a földre viszi. Mivel a földimogyoró több hétig (legfeljebb három hónapig) virágzik, a hüvelyek változó időközönként érnek.
Minden hüvely két-három földimogyorót termel.

Földimogyoró betakarítása és tárolása

A legtöbb földimogyoró az ültetés után körülbelül 120-150 nappal készen áll a betakarításra. A földimogyoró betakarítása általában nyár végén/kora ősszel történik, amikor a lombozat sárgul. Ahogy a földimogyoró érett, héjának színe fehérről vagy sárgáról sötétbarnára vagy feketére változik. A földimogyoró érettségét úgy ellenőrizheti, hogy a hüvely közepét éles késsel lekaparja. A sötétbarna vagy fekete héj azt jelenti, hogy készen állnak a betakarításra.
Óvatosan csavarja ki a növényeket, és rázza le a felesleges talajt. Ezután szárítsa meg a földimogyorót úgy, hogy fejjel lefelé lógassa meleg, száraz helyen körülbelül két-négy hétig. Ha megszáradt, helyezze őket hálós zacskóba, és tárolja jól szellőző helyen, amíg készen nem áll a grillezésre.
A főtt földimogyoró a legjobb, ha közvetlenül a betakarítás után és szárítás előtt főzzük meg.

Regisztrálni

Hogyan lehet petrezselymet termeszteni?

Hogyan termeszthetsz saját szőlőt és gyönyörű szőlőfürtöket?