Hogyan termeszthetsz saját szőlőt és gyönyörű szőlőfürtöket?

szőlőültetvények veteményeskert szőlőfürt

A szőlő minden veteményeskert szívesen látott kiegészítője. Felhúzhatók a falakra, a rácson vagy a boltíveken, és nagyon kevés helyet igényelnek, ha gondosan metszik. A szőlőnek ésszerűen mély talajra van szükségük vízelvezetés nélkül, és napfényes, hogy megfelelően érjenek, és boldogan nőnek minden jó kerti talajon és napos helyen Franciaországban.

A szőlő termesztése:

Az első évükben a szőlőnek elég sok vízre van szüksége az aszály kezdete előtt. A beltéri szőlőtőkék gondos öntözést igényelnek, de a szabadban termesztett szőlőt csak súlyos és hosszan tartó aszályok esetén kell öntözni.
A szőlőt konténerekbe is ültetheti, és olyan helyekre helyezheti, ahol erős a napsugárzás, például egy déli fekvésű teraszon.

Az ültetés utáni első két évben távolítson el minden virágot.

Hagyjon három fürt szőlőt a három éves szőlőn, és körülbelül ötöt a négyéves szőlőn, egy kicsit többet, ha jól fejlődik. Utána engedje meg a teljes betakarítást.

Tavasszal, amikor a talaj nedves, talajtakarást végezzen a gyomok irtására, köveket vagy kavicsot helyezzen el 5–7,5 cm mélységben a növények tövében. A fehér kavics visszaveri a napfényt a szőlő tetejére, a fekete kavics vagy az újrahasznosított pala elnyeli a napfényt, így felmelegíti a talajt. Ne használjon trágyát.

A szőlőfürtök kialakulása

Szereljen be egy tartórendszert a szőlő számára, a vezetékekhez 25-30 cm-es faltávolsággal.

A fő metszési időszak a tél eleje (november vége-december eleje). Az új hajtások csípése, valamint a gyümölcsök csökkentése tavasszal és nyáron történik.

Kétféle szőlő létezik: a csemegeszőlő és a borkészítéshez ideális.

A csemegeszőlőt vagy desszertszőlőt üvegházban kell termeszteni a megfelelő éréshez, vagy ha konténerbe ültetik, télen a szabadba kell helyezni. A szabadba is ültethetők. Az így termesztett szőlők ritkán igényelnek kiegészítő öntözést, könnyen takarmányozhatók és kezelhetők.

A borszőlőt a szabadban termesztik, meleg, védett, napos helyen, például déli vagy délnyugati falban vagy kerítésben. A szőlő bármilyen talajban nő, feltéve, hogy az jó vízelvezetésű.

Szőlősor telepítésekor a déli fekvésű lejtő kívánatos, a sorok északról délre haladnak. Kerülje a zúzmarát, a fagy károsítja a fiatal hajtásokat. Válasszon az éghajlatnak és a talajnak megfelelő fajtát.


Vásárlás és ültetés

Ne vásároljon „cserepes” növényeket (a cserép belsejében sok gyökértömeggel). Ha a vásárlás nyáron történik, a lombozatnak nagyon zöldnek és egészségesnek kell lennie, nem pedig sárga.

Az ideális ültetési idő október és március között van, gyommentes talajba. Ültessünk szőlőt falakhoz és kerítésekhez, tartsunk 1,2 m távolságot közöttük, és ültessük 12,5 cm-re a faltól.

A legjobb hely a szőlő megtalálásához a helyi faiskola, kérje ki a tanácsukat, hogy milyen típusú szőlőt szeretne, és milyen talajra lesz szüksége. Érdeklődhet a helyi borászoktól is, akik szívesen tájékoztatnak és tanácsot adnak.

Hogyan lehet földimogyorót termeszteni magokból?

Hogyan neveljünk sáfrányt gumóból vagy hagymából?