Hogyan neveljünk sáfrányt gumóból vagy hagymából?

sáfrány virágValószínűleg már ismeri, de a sáfrány a világ legdrágább fűszere, még vörös aranynak is nevezik. A sáfrány jellegzetes vörös szálai egy sáfrány, a Crocus sativus szárított stigmái. Ez a kis virág régóta kötődik a Közel-Kelethez, de jól fejlődik, ha sikerül minden igényét kielégíteni.

Hogyan termeszthetünk sáfrányt gumóból vagy hagymából:

A Crocus sativus gumóból fejlődik ki, egy föld alatti tárolószerv, amelynek megjelenése hagymás, de pikkelyekkel körülvett, duzzadt szárból alakul ki, a gumók az Iridaceae-ben (Crocus, Gladiolus, Freesia) találhatók. Sáfrányhagymát vagy hagymát találhat az interneten, például a következő helyen amazon de alaposan ellenőrizze az eladókat, mielőtt elkezdi.

Vesse el a gumókat január végén vagy február elején az áprilisi és májusi betakarításhoz. Egymástól 10 cm távolságra és 10 cm mélyre kell őket ültetni, lehetőleg emelt ágyásokba, ami növeli a vízelvezetést és csökkenti a gyomokkal való versenyt.
A gumóknak teljes napsütésre és jó vízelvezetésű, sok szervesanyagot tartalmazó talajra van szükségük. A növények növekedésük során kaphatnak komposztot, de ne vigyük túlzásba. A lombozat a nyár folyamán eltűnik.
Jóllehet meglehetősen jól tolerálják a száraz körülményeket, a gumóknak esőre van szükségük a virágzás megkezdése előtt. Szükség esetén öntözzük meg őket.
A gumók természetes módon szaporodnak. Az új gumók magasabban ülnek a talajban, mint a régiek, és fokozatosan a felszínre kerülnek. Háromévente gyűjtsük össze és ültessük újra.

sáfrányszálak stigmákA sáfrányt betakarítani:

Mályva színű virágok gyakran megjelennek a lombozat előtt. Reggel kell betakarítani, még zárva. Ez megkönnyíti a stigmák leválasztását. Azt is megakadályozza, hogy a méhek bejussanak és károsítsák a fűszerekben lévő polleneket!

Vágja le a virágot a tövénél a körmével.

Sáfrány feldolgozás:

Távolítsa el a szirmokat, hogy felfedje a három piros stigmát. A virág többi részéhez egy sárga “szár”-szerű stílus rögzíti. Köröm segítségével vágja le a stigmákat a stílusról. A puristák igyekeznek mindhárom vezetéket egymáshoz kötni, de ez nagyon nehézkes és nem kötelező.

A sáfrány szárítása:

A szárítás a legbonyolultabb rész. A túlzott szárítás törékennyé teszi a fonalat, és keserű ízt ad. Az alulszáradt fonalak hajlamosak a rothadásra.

A gondosan szárított sáfrány fényes, sötétvörös színű. A szálak ezután viaszos érzetet kapnak, ha finoman megszúrja őket. Az illata mézhez hasonló, de fémes jegyekkel

A sáfrányfonalat a sütőben száríthatod, de szárítóban egyszerűbb. A száradási idő a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a szárító típusától és a szálak mennyiségétől függ. Általános szabály, hogy szárítsa 1 órán át 55°C-on, majd szükség esetén 10 percig.

A sáfrány tárolása:

A sáfrány akár két évig is eltartható, ha üvegedényben, fénytől védve tároljuk.

Hogyan termeszthetsz saját szőlőt és gyönyörű szőlőfürtöket?

Hogyan neveljünk zöldbabot magból