Hogyan neveljünk zöldbabot magból

kerti zöldbabGyakran egyszerűen babnak vagy szálbabnak nevezik, a közönséges kerti bab lehet szál nélküli és a zöldtől eltérő színű is. De ez a “zöld” bab, amelyet mindenki az egyik leggyakrabban elkészített zöldségként ismer fel. A meleg, hideg, akár nyers bab sokoldalúan használható a konyhában, és nagyon szapora növények a veteményesben. A zöldbabot is könnyű termeszteni, ezért ma mutatok néhány tippet, hogyan termesztheti ezt a finom babot a veteményeskertjében.

A zöldbab növények vagy olyan fajták, amelyek magasra nőnek és támogatást igényelnek, vagy alacsony növekedésű vagy törpebabfajták. A legtöbb fajta zöld, de találsz lila, piros, sárga és csíkos fajtákat is. A zöldbab több centiméter hosszú, kerek vagy lapított. Fiatalon és puhán szedik, mielőtt a magvak teljesen kifejlődtek. A legtöbb népszerű fajtát szál nélküli hüvelyűre nemesítették, de sok kertész jobban szereti az old-school fajták ízét.

A zöldbabot, mint a legtöbb zöldséget kertünkben, egynyári növényként termesztik.

Melyik expozíciót válassza a zöldbabhoz:

A legjobb hozamot akkor éri el, ha a babot teljes napfénybe ülteti. A nyár szélsőséges melegében a bab hajlamos abbahagyni a virágzást, és a részleges árnyék jó ötletnek tűnhet, de megfelelő öntözésnek elegendőnek kell lennie.

A teljes napsütés segít abban is, hogy a növények szárazak és kevésbé érzékenyek legyenek a betegségekre.

Tippek a zöldbab termesztéséhez

Ültesse el a babot 2 hetente, így hosszabb ideig szüretelhet a szezon során.

A bab mérsékelten gazdag talajt igényel, enyhén savas pH-ja 6,0 és 6,2 között van.

Mivel hüvelyesek, képesek saját nitrogént termelni, és nem igényelnek további műtrágyát, de mindig javítani kell a talajt szerves anyagokkal.

A bab magvak elvetése:

A babot általában közvetlenül a kertbe vetik, bár átültetheti a kis babnövényeket. A zöldbab termesztésének legfontosabb szempontja, hogy ne ültesse el a magokat túl korán. Hűvös, nedves talajban kiszáradnak. Ha korábban szeretne kezdeni, ledobhat fekete műanyagot, felmelegítheti a talajt, vagy használhat oltóanyagot. Tehát ültesd, miután a fagyveszély elmúlt.

Ültesse el a magokat 3 cm mélyre, és ügyeljen arra, hogy az ültetés után azonnal öntözze be a talajt, rendszeresen, amíg ki nem kel.

A bab elültethető egy sorban vagy széles sorokba szórva, a növények között körülbelül 10-15 cm távolságra.

Növénygondozás:

A babnak szükség lehet némi kezdeti segítségre, hogy felálljanak.

Jól öntözzük meg a babnövényeket, különben leállnak a virágzásuk. A babnak sekély gyökere van, és a talajtakarás segít hűvösen és nedvesen tartani.

Bár a bab képes önmagát táplálkozni, a bab olyan hosszú ideig termel, hogy a tenyészidő felénél hasznos lesz a komposzttal vagy komposztált trágyával etetni.

kerti zöldbabAratás:

Ez ismét babfajtánként változik. Általában legfeljebb 60 napig tart. Ellenőrizze a tokot, hogy biztos legyen a választásában.

Betakarítás bab

A zöldbab betakarítása folyamatos feladat, és minél tovább vár, annál több bab kerül a helyére. A betakarítást a bab kifejlődése után bármikor elkezdheti, de a kertészek általában megvárják, amíg a bab elkezd érvényesülni és eltörik, de mielőtt meglátja a magokat a hüvelyben. Ezen a ponton általában olyan vastagok, mint egy ceruza.

Ne várjon túl sokáig, mert a bab egyik napról a másikra túl nagy és kemény lesz. A babot finoman megrángatva szüretelje be.

Zöldbab kártevők és betegségek

Sok rovar ugyanúgy szereti a babot, mint te, köztük a bogarak is.
A gombás betegségek nedves körülmények között problémát jelenthetnek.

Regisztrálni

Hogyan neveljünk sáfrányt gumóból vagy hagymából?

Hogyan lehet borsót termeszteni magról?