Hogyan lehet borsót termeszteni magról?

borsóAz elültetés után a borsó nem igényel különösebb figyelmet az öntözésen és a betakarításon kívül. A kártevők és betegségek ritkán okoznak problémát, különösen, ha betegségrezisztens fajtákat választunk. Csak ügyeljen a levéltetvekre, és távolítsa el őket a kerti tömlő erős nyomásával.

A borsó hűvös időben fejlődik, és a fiatal növények jól tűrik az enyhe fagyokat. A kihajtás után a borsó jól alkalmazkodik a kora tavaszi hideg, nedves éghajlathoz. A borsót a lehető legkorábban tavasszal kell elültetni, hogy teljes termést kapjon, mielőtt a forró nyári hőmérséklet megérkezik és a termelés véget ér.

Az őszi betakarításhoz a nyári hőségben valószínűleg megperzselődő növényeket árnyékolással és rendszeres öntözéssel kell gondoznia a hűvös idő beköszöntéig.

A borsó a termékeny, homokos talajt részesíti előnyben, amely jól vízelvezető, de a legtöbb talajt elviseli, kivéve a nehéz, vízhatlan agyagot. A talajt bő komposzttal dolgozzuk meg, hogy a talaj morzsalékos maradjon. Előnyös a 6,0 és 7,5 közötti pH-érték. Ha korlátozott a kertje, ültessen borsót rácsra vagy kerítésre. Így maximális hozamot érhet el mindössze néhány yardnyi kerthelyiség felhasználásával.

Palántát vásárol, vagy saját magot vet?

Bár a borsót beltérben is el lehet vetni kiültetés céljából, nem igazán szeretik az átmenetet. A fiatal gyökerek megzavarása a szezon későbbi szakaszában csökkentheti a termést. Ha ez az egyetlen módja annak, hogy gyorsan elinduljon, akkor hajrá. Alternatív megoldásként vesd el a magokat közvetlenül a földbe körülbelül egy hónappal az utolsó várható fagy előtt.
Vesse el magjait a szezon elején, közepén és későn, hogy maximális borsótermést érjen el a nyári időszakban. Tavasszal ahelyett, hogy heti időközönként különböző fajtákat ültessünk, egyszerre ültessük el a borsót. Mivel különböző fajtákról van szó, különböző időpontokban pusztulnak el, ami lehetővé teszi a szinte folyamatos betakarítást.
tudsz vásárolja meg magját az Amazonon.

Hogyan lehet jól termeszteni a borsót?

Íme három növekedési tipp, amelyet szem előtt kell tartani.

kerti borsóVessünk borsót, lehetőleg széles sorokba.
A szorosan egymás mellett termesztett borsó elnyomja a gyomokat, hűvösen tartja a talajt, növeli a hozamot, és a leghatékonyabban használja ki a kerti területet. Egyszerűen sugározza ki a magokat sorban, és hagyja, hogy a magok, amennyire csak tudnak, lehulljanak, és néhányan meg is érintsék egymást. Takarjon be 2 cm talajjal tavasszal és 5 cm nyáron az őszi betakarításhoz.

Ne trágyázzuk túl.

A borsónak kevés szüksége van a virágzáshoz, és általában nem igényel műtrágyát. Valójában a túl sok nitrogén lehetővé teszi, hogy a növények dús lombozatot fejlesszenek ki a hüvelytermelés rovására, és így érzékenyebbek lesznek a fagyra.

Öntözze jól, ha szükséges.
Hetente egyszer öntözz rendesen. Soha ne hagyja, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, különben drasztikusan csökkenti a borsótermelést. Az öntözés kritikus időszaka az, amikor a növények virágoznak és maghüvelyeket termelnek. Amikor a hüvelyek meleg időben érnek, szükség esetén naponta öntözzük a hüvely minőségének megőrzése érdekében.

Néhány további tipp:

Az általános borsótermelés javítása érdekében fontolja meg a következő technikák alkalmazását.

Készítsen emelt ágyakat.
Ahhoz, hogy a borsó a lehető legkorábban tavasszal csírázzon, ültessük magas ágyásokba. Az emelt ágyak gyorsabban melegszenek fel, mint a környező padló.

Készítsen talajtakarót.
Mivel a borsó gyökerei sekélyek, a talajtakarás elengedhetetlen a talaj nedvesen tartásához a gyökerek körül. Amikor a növények 5 cm magasak, vigyen fel tiszta szalmát, apróra vágott leveleket vagy komposztot. Ahogy a növények nőnek, több talajtakarót is hozzáadhat.

Állj le.
Minden borsó, még a törpe fajták is, támogatással nőnek a legjobban. A kerti borsó termékeny és kevésbé érzékeny a rothadásra, ha alátámasztják, vagy nagyobb fajták esetén kerítés vagy rács mellé ültetik.

Betakarítási tippek

Annak meghatározásához, hogy mikor szedje le az érett borsót, ellenőrizze a hüvelyeket látvány és tapintás alapján. Ha a borsó kerek, szép fényű és világoszöld, akkor kész.

Gondosan válassza ki a szegfűszeget.
A borsószár könnyen eltörik, és a gyökérrendszer nem túl mély. Ha nem vigyázunk, károsíthatjuk a növényt, vagy akár ki is húzhatjuk a földből. Mindkét kezével tartsa a növényt, a másikkal pedig csípje meg a hüvelyeket.

A gyakori betakarítás növeli a hozamot.
A betakarítás megkezdésekor, tavasszal vagy ősszel, minden második napon válasszon a borsónövények termelésben tartásához. A kiválasztási gyakoriság határozottan befolyásolja a teljes hozamot. Válasszon túlérett borsót; Ha a növényen hagyja őket, a hozam csökken.

Stock tanácsadás.

A borsó akkor a legjobb, ha nagyon gyorsan, a lehető legkevesebb vízben főzzük, hogy megőrizze cukrát és ízét. Ne forraljuk fel, mert a cukrok feloldódnak és az ízük elveszik. Pároljuk puhára.

Ha a betakarítás meghaladja az étvágyat, alapvetően kétféleképpen tárolhatjuk a borsót.

Fagyasztó.
Bár a borsó jól fogadja a fagyasztást, elveszíti az állagát. A betakarítás után azonnal fagyassza le, hogy megőrizze gazdag ízét. A borsót két percig blansírozzuk forrásban lévő vízben, azonnal lecsepegtetjük, és két percre jeges vízbe mártjuk. Öntse újra, csomagolja be a borsót műanyag zacskóba vagy edénybe, és tegye be a fagyasztóba.

Szárítás.
A borsó szárítógépben szárítható, és lezárt üvegekben tárolható téli használatra, levesekhez és pörköltekhez. A minőség azonban nem éri el a fagyasztott vagy friss borsót.

Hogyan neveljünk zöldbabot magból

Hogyan neveljünk görögdinnyét magokból?