Hogyan neveljünk görögdinnyét magokból?

Tudsz magadnak görögdinnyét termeszteni?

Minden kertésznek el kell gondolkodnia a görögdinnye ültetésén, mert nagyon könnyű termeszteni, és olyan jó élvezni a perzselő nyári délutánokon.

Próbáljon ki egy kis fajta görögdinnyét, amely könnyen elfér a hűtőben, vagy válasszon hatalmas görögdinnyét sportoláshoz. Ha a kertben nincs hely a nagy görögdinnyék számára, amelyek még mindig sok helyet foglalnak el, fontolja meg a gyep közepén történő termesztését. Igen, a gyep közepén. Csak annyit kell tennie, hogy egy kis virágföldet ad a gyephez, és elvet néhány magot, hogy később gyönyörű növényeket kapjon, amelyek csodálatos görögdinnyét adnak a gyep közepén. A növények átmennek a gyepen, és nyírni kell körülöttük. A görögdinnye lombja azonban károsítja a legtöbb gyomnövényt, és gátolja a növekedésüket. Betakarítás után adjunk a gyephez tápanyagban gazdag trágyakeveréket, majd öntözzük be. Egy héten belül a fű újra erőteljesen nő, és egészséges sötétzöld lesz.

A görögdinnye története:

A görögdinnye valószínűleg csaknem 5000 évvel ezelőtt az afrikai Kalahári-sivatagban keletkezett, ahol a botanikusok vadon élő őseiket még mindig növekedésben találták. A görögdinnye Egyiptomon keresztül észak felé vándorolt, és a római időkben termesztették és élvezték. Az egyiptomi épületek falain lévő hieroglifák betakarításukról mesélnek. A görögdinnyéket a királyok sírjaiba temették, hogy táplálják őket a túlvilágon. A görögdinnye ezután elterjedt az európai kontinensen, és különösen virágzott a melegebb mediterrán vidékeken.

Magból görögdinnyét termeszt, vagy növényeket vásárol közvetlenül?

A görögdinnyének hosszú tenyészidőre (legalább 80 napra) és meleg talajra van szüksége ahhoz, hogy a magok csírázhassanak és növekedjenek. A talajnak 21°C-nak vagy melegebbnek kell lennie az ültetés idején. Vesse el a magokat 2,5 cm mélyre, és öntözze jól csírázásig. A jó csírázás érdekében hűvösebb éghajlaton fedje le az ültetési területet fekete műanyaggal, hogy felmelegítse a talajt, és két-három héttel a kertben való kivetés előtt indítsa el a magokat bent. Ne kezdje a magvak korai csíráztatásával, mert a nagy görögdinnye növények rosszul ülnek át. Vesse el a magokat cserépbe, és tegye egy napos, déli fekvésű ablak szélére, hogy kikeljen. Győződjön meg arról, hogy a terület éjjel-nappal meleg marad, ideális esetben 27°C.

érett görögdinnyeHogyan termessz görögdinnyét közvetlenül a veteményeskertben:

A görögdinnye növények elérhetik a 6 métert is. Tehát ott ültessünk, ahol maximum a talaj. Helyezze a talajt szerves anyagokkal, például komposzttal vagy komposztált tehéntrágyával. Adjon hozzá kiegyensúlyozott, magas nitrogéntartalmú műtrágyát. Egy kupacba 8-10 görögdinnyemagot vessünk el, és vessük el a magokat 2 cm-re a talajba. Tartsa a legjobb növényeket minden halomból. Tartsa gyommentesen a talajt egy réteg talajtakaróval.

A görögdinnye gyökerei mérsékelten mélyek, és öntözésre ritkán van szükség, kivéve, ha a hőmérséklet hosszabb ideig túl száraz. Amikor a görögdinnye érni kezd, öntözzük újra jól, hogy fokozzuk az édességet.

görögdinnye
Tippek a görögdinnye betakarításához és érleléséhez:

Nem könnyű tudni, hogy a görögdinnye mikor érett tökéletesen. Sok kertész által kedvelt módszer az, hogy a görögdinnye szárához legközelebb eső indát nézi. Az inda egy vékony spirál alakú módosított levél vagy szár. Amikor megbarnul és megszárad, a görögdinnye érett. Ezzel a módszerrel az a probléma, hogy egyes görögdinnyefajtáknál az inda kiszárad és leesik egy héttel azelőtt, hogy a görögdinnye teljesen megérne. A kopogtatás az érettség meghatározására használt egyéb gyakori módszerek, de nem mindig pontosak.

Az érettség legbiztosabb jele a legtöbb görögdinnyefajtánál az a szín, ahol a görögdinnye a földön pihen. Ahogy a görögdinnye érik, a folt szinte fehérről mélysárgára változik. Ezenkívül minden görögdinnye teljesen éretten tompa megjelenést kölcsönöz. Miután kiválasztotta a görögdinnyét, tálalás előtt hűtse le a legjobb íz érdekében. A felvágott görögdinnye, ha műanyag fóliával vagy alufóliával letakarja, több napig eláll a hűtőszekrényben.

Hogyan lehet borsót termeszteni magról?

Hogyan lehet ananászt termeszteni a gyümölcsből?