Hogyan lehet ananászt termeszteni a gyümölcsből?

ananászos veteményeskertTudtad, hogy a bolti ananász leveles teteje gyökerezhető és szobanövényként termeszthető?

Ehhez egyszerűen válasszon egy friss ananászt a helyi élelmiszerboltból, lehetőleg bio, majd vágja le az ananász tetejét, és gyökerezzen meg. Igyekezzen olyan ananászt választani, amelynek még mindig a legvonzóbb lombozata van, vagy elég változatos, különösen akkor, ha szép szobanövényt szeretne, amely kellemes a szemnek, és a jó levelek azt jelenthetik, hogy a növény könnyebben gyökerezik, és élvezheti az ananászt. növény egész évben.

Az ananász dugványok gyökereztetése és termesztése könnyen megvalósítható. Miután hazavitte az ananászt, vágja le a gyümölcs leveles tetejét körülbelül 1,5 cm-rel a levelek alatt. Ezután távolítson el néhány alsó levelet. Vágja le az ananász tetejének külső részét a korona vagy a szár alján, amíg meg nem látja a gyökérbimbókat. Ezeknek kis, barna színű dudoroknak kell kinézniük a szár kerületén. Hagyja az ananászt néhány napig vagy egy hétig kiszáradni, mielőtt elültené. Ez elősegíti a tetejének gyógyulását, ami megakadályozza a rothadást, a penészedést és a betegségeket.

Míg az ananászt vízben lehet gyökeresíteni, valószínűleg nagyobb az esélye, hogy közvetlenül a földbe gyökerezzen. Használjon könnyű talajkeveréket perlittel és homokkal. Helyezze az ananász tetejét a földbe a levelei tövéig. Öntözzük jól, és helyezzük a növényt erős, közvetett fény közelébe. Tartsa a növényt nedvesen, amíg a gyökerek kifejlődnek.

Körülbelül két hónap (6-8 hét) kell ahhoz, hogy megkezdődjön a gyökerek kialakulása. Ellenőrizheti a gyökeresedést úgy, hogy finoman meghúzza a tetejét, hogy lássa a gyökereket. Ha jelentős gyökérnövekedés következik be, elkezdhet egy kis kiegészítő fényt adni a növénynek.

Az ananász termesztése során legalább hat órányi erős fényt kell biztosítania naponta. Szükség szerint öntözze meg a növényt, hagyjon egy kis időt kiszáradni az öntözések között. Tavasszal és nyáron havonta egyszer vagy kétszer trágyázhatja az ananásznövényt oldható műtrágyával.

Kívánt esetben az ananásznövényt a szabadba viheti félárnyékos helyre késő tavasszal és nyáron. Ügyeljen azonban arra, hogy az első őszi fagy előtt tegye vissza a belsejébe, hogy átteljen. Mivel az ananász lassan növő növények, ne számítson arra, hogy legalább két-három évig virágzik, ha egyáltalán. Lehetséges azonban az érett ananásznövények virágzásának ösztönzése.
A növényt az öntözések között az oldalára fektetve elősegíti a virágzást kiváltó etiléntermelést. Az ananászt több napig is elhelyezheti egy almával egy műanyag zacskóban. Az alma köztudottan etiléngázt bocsát ki. Szerencsés esetben a virágzásnak két-három hónapon belül meg kell történnie.

Hogyan neveljünk görögdinnyét magokból?

Hogyan neveljünk köményt magról