Hogyan neveljünk köményt magról

kömény virág esernyőA kömény ízletes és aromás fűszernövény. A kömény a növény leggyakrabban használt része, felhasználható főzéshez, levesekhez, pörköltekhez és egyéb ételekhez, de azt is tudni kell, hogy a növény minden része ehető.

A köménymag termesztése némi türelmet igényel, mivel a kömény kétéves növény, és az első évben nem több, mint vegetatív növekedés.

A kömény növény sárgarépa növényre hasonlít, és csak a második évében terem magot.

A kömény (Carum Carvi) egy lágyszárú kétéves növény, amely eléri a 70 cm-es magasságot. A növény az első évben mindössze 20 cm magas, sárgarépaszerű lombozattal és hosszú karógyökérrel.

A második évben a növény mérete megháromszorozódik, és a lombozat tollasabb lesz, erős szárral. Kis fehér virágok jelennek meg az esernyőkön, amelyek májusban kezdenek virágozni, és egészen a nyár végéig tartanak.

A kifakult virágok ezután apró, kemény barna magokat hoznak.

A kömény íze számos regionális konyha jelentős részében megtalálható.

köménymagKömény termesztése magból :

A kömény a legtöbb veteményeskertben keveset használt és kevéssé termesztett növény. A növény Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos, ahol teljes napsütésben és jó vízelvezetésű, 6,5-7,0 pH-értékű talajban virágzik.
Nem ideális növény meleg, párás éghajlatra, és a hűvös mérsékelt öveket kedveli.

Találhatod köménymag egészben a kertészeti központokban, az interneten vagy bizonyos szupermarketekben, régiótól függően.
A köménymagot 1 cm mélyre vetjük el ősszel vagy tavasszal.
Miután a mag kicsírázott, a köménynövényeket 20-30 cm távolságra válassza el egymástól. Hidegebb éghajlaton érdemes nagy talajtakarást készíteni a növény gyökereire szalmával vagy szerves talajtakaróval, amely tápanyagokkal gazdagítja a talajt.
Köménymag termesztése során a csírázás lassú és szórványos. A növény közbevehető a gyomok megelőzésére és a talajviszonyok kezelésére.

Kömény gondozása:

A kömény növekedéséhez nagyon kevés karbantartás szükséges, de az első évben fontos a megfelelő páratartalom. A kömény növények lombozatának száraznak kell lennie az öntözés során, ezért a csepegtető tömlő nagyszerű módja annak, hogy fenntartsa a talaj nedvességét anélkül, hogy felöntözné a leveleket.

Vágja vissza a növényeket ősszel, mert tavasszal vissza fognak pusztulni és újra felnőni.

Figyelje a növényeket, mivel a köménynek kártevő- és betegségproblémái lehetnek.

Évente az első ültetés után vessen el egy új adag vetőmagot, hogy állandó termelést biztosítson.

Aratás:

A kömény betakarítása új, adaptálható fűszerforrást ad, amely nagyon jól tárolható. A kömény minden része ehető.
A leveleket az első vagy a második évben szedje le, hogy ízt adjon a salátáknak. Amikor a növény magot hozott, ássuk ki a karógyökeret, és használjuk úgy, mint bármely gyökérzöldséget.
A magokat akkor takarítják be, amikor erős sötétbarna színűek.
Vágja le az esernyőket a növényről, és tegye egy papírzacskóba. Nyitott zacskóban hagyjuk néhány napig száradni, majd rázza fel a zacskót, hogy eltávolítsa a köményfűszereket.

A fűszernövényes kertek sokkal teljesebbek, ha köményt termesztenek bennük, és ez segít abban, hogy a saját veteményeskertjének nagyszerű jellegzetes ízét a polcra helyezze.

Hogyan lehet ananászt termeszteni a gyümölcsből?

Hogyan neveljünk cseresznyét magról