Hogyan neveljünk cseresznyét magról

turbolya

A közönséges cseresznye (Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.) a házikertekben kevésbé ismert, de nagyon sokoldalú fűszernövény, sok ételhez felhasználható. A növény nagyon leveles, és kicsit úgy néz ki, mint egy páfrány. A Chervil közeli rokona a petrezselyemnek, enyhe ánizs vagy édesgyökér íze van a levelekben.
A cseresznye a fő összetevője a “finom gyógynövényeknek” nevezett gyógynövénykeveréknek.

Sokféle cseresznyét termesztenek a gyökereiért, néha fehérrépagyökérnek is nevezik. Nem olyan gyakori, de nem szabad összetéveszteni a cseresznyével, amelyet levelei miatt termesztenek. Azt is tapasztalhatja, hogy a cseresznyét más néven is nevezik, például francia petrezselyem vagy Gourmet petrezselyem.

A növény egynyári, ezért minden évben új magokat kell csíráztatni. A 60 cm-es magasságot is elérheti, bár rendszeres levélszüret mellett ritkán nő ilyen magasságra.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a cseresznyét csak kis mennyiségben használják ízesítésre, ez nem igazán befolyásolja az étel tápanyagtartalmát. Tartalmaz azonban kalciumot, mangánt, vasat és C-vitamint. A Chervil nagyon jól illik halhoz, csirkehúshoz, tojáshoz és burgonyaleveshez. A friss leveleket salátába is fogyaszthatod.

Cserefű termesztése magról:

Mivel a cseresznye hosszú karógyökérrel nő, nem nagyon tud átadni. Ezért a magokat közvetlenül a kertben kell elvetnie. A Chervil magvak nem tartanak sokáig. Körülbelül egy év elteltével a csírázási arány jelentősen csökken. Tehát ne fáradjon egy régi mag termesztésével. Magokat találhatsz rajta Internet, kertészeti központokban vagy szupermarketekben, de nagyon ügyeljen a csomagoláson feltüntetett dátumra. A legjobb, ha lehetőség szerint saját magokat gyűjti össze.

A Chervil jól növekszik enyhén árnyékos területen, ahol a nyári hónapokban nincs napfény. A magokat ne temessük el, csak szórjuk a talaj felszínére, és tartsuk nedvesen a talajt, amíg ki nem kelnek. Amint a cseresznye növények elkezdenek növekedni, ültessük át őket egy növénybe körülbelül 20 cm-enként.

Kora tavasszal ültesd el a magokat, körülbelül 3 héttel az utolsó fagy időpontja előtt. Vagy a szezon későbbi betakarításához vessen el további magokat, miután a nyár legmelegebb időjárása elmúlt (legalább egy hónappal az első fagy időpontja előtt).

Vagy 2 betakarítás helyett néhány hetente további magokat is elvethet a lépcsőzetesebb cseresznye betakarítás érdekében.

cseresznye veteményesTermesztési utasítások:

Tartsa jól öntözött, különösen a nagy nyári melegben. Ha a növények túl sok hőt kapnak, elkezdhetnek magokat termelni. Ha ez megtörténik, azt fogja tapasztalni, hogy a levelek elveszítik ízüket, és gyorsan keserűvé válnak. A levelek gondosan nyírt tartása is segít megelőzni a korai virágzást.

Bár szeretik a vizet, öntözéskor ne fröcskölje ki a növényt. A túl nedves levelek elősegíthetik a gombák növekedését.

Ha minden évben folyamatos cseresznyetermést szeretne, hagyja, hogy 1 vagy 2 növény kifejlessze virágait és magjait. A magvak könnyen megújítják készletét.

Cserenye cserepes termesztése:

A Chervil cserépben is termeszthető, ha elég mély ahhoz, hogy elférjen a hosszú gyökerek. A tartályok 25 cm szélesek és legalább 30 cm mélyek legyenek minden egyes cseresznyenövény esetében.

Míg a legtöbb fűszernövény jól érzi magát a nagyon napos ablakpárkányon, ha beltéren termesztik, a cseresznye inkább a közvetett fényt részesíti előnyben. A kültéri edényeket árnyékos teraszokon vagy fedélzeteken lehet tartani.

A cserepes cseresznyét gyakran kell öntözni, bár a beltéri növényeket nem zavarja annyira a hő, mint a szabadban, ami azt jelenti, hogy valamivel kevesebbet lehet öntözni, mint a kertben lévő növényeket.

Ha virágzás előtt vágja le a virágokat, a cseresznyét egész télen át megtarthatja. Nem tart a végtelenségig, és végül elpusztul, mivel nem egynyári növény. Ültess el néhány extra magot ősszel, hogy friss cseresznye legyen a téli hónapokban.

Hogyan neveljünk köményt magról

Hogyan neveljünk medvehagymát hagymákból