Hogyan neveljünk medvehagymát hagymákból

veteményes medvehagymaA mogyoróhagyma könnyen termeszthető, jellegzetes ízű zöldség, amely főzéshez vagy savanyításhoz használható. Számos csábító fajta létezik, sokféle formájú és méretű hagymával. A növények igénytelenek, termékeny, jó vízelvezetésű talajban, teljes napon nevelhetők. A mogyoróhagymának hosszú tenyészidőre van szüksége, de be lehet ültetni gyorsabban növekvő növényekkel.

Mogyoróhagyma termesztése magról vagy hagymáról:

A mogyoróhagymát magról vagy általában éretlen hagymáról lehet termeszteni. Izzók találhatók a kertészeti központokban, vagy akár azokon is Internet .

A legtöbb kertész szívesebben hagy hagymát, mivel gyorsabban nőnek, sokkal jobban fejlődnek a hidegebb régiókban, kevésbé érzékenyek bizonyos kártevők és betegségek támadására, és kevesebb készségre van szükségük a mag elindításához. A vetőmagot gépi művelésre fejlesztették ki, és általában nem használható kerti növényeknél.

Az ültetés előtt adjon hozzá legfeljebb két falat szerves anyagot, például trágyát vagy kerti komposztot, és adjon hozzá általános műtrágyát.

A medvehagyma növényeket 40 cm-es sorokban 25 cm távolságra kell elhelyezni, a hagymákat pedig november közepétől március közepéig kell elhelyezni. Óvatosan ültessük puha, jól megmunkált talajba úgy, hogy a hegyük közvetlenül fölé mutasson, és dörzsölje be körülöttük a talajt.

Ha inkább magról kezdi a medvehagymát, márciustól áprilisig vessünk 1 cm mélyre, egymástól 30 cm-es sorokba. Minden magból egyedi mogyoróhagyma lesz. Szúrja ki a palántákat egymástól 3-7 cm-re, attól függően, hogy mekkora a kívánt medvehagyma végső mérete.

medvehagymaA medvehagyma növények karbantartása:

A medvehagyma növények gondozása nem bonyolult, de elengedhetetlen, száraz idő esetén öntözzük meg, és mindenekelőtt a virágok hegyét azonnal el kell távolítani, amint meglátjuk őket.

Gyakori problémák és aggályok a medvehagyma termesztésével kapcsolatban:

– Mogyoróhagyma és hagyma fehér rothadása:

A talajban terjedő gomba a föld feletti lombozat sárgulását és elfonnyadását, a gyökerek rothadását és a föld alatti hagymák behatolását okozhatja. A hagyma tövében fehér pelyhes gomba jelenik meg, amelyet később kis kerek fekete struktúrák borítanak.

Gyógymód: A hagyma fehérrothadása ellen nincs vegyszeres gyógymód, ha talajról van szó. Fontos, hogy ne kerüljön egészséges helyre. A gomba szennyezett talajban terjed, például szerszámokon vagy sáros cipőn. Legyen óvatos azokon a területeken, ahol könnyen előfordulhat keresztszennyeződés, például kerti telkek bérlésekor.

– Oidium

A lisztharmat egy gombás betegség, amely károsítja a lombozatot és a hagymákat, ami alacsony hozamot eredményez. Ez a probléma különösen nedves körülmények között jelentkezik.

Megoldás: Kerülje el ezt a problémát azzal, hogy elegendő fényt és levegőt biztosít a növények körül, megfelelő távolságra vetve vagy ültetve, valamint rendszeres gyomlálással. Lehetőleg kerülje a fej feletti öntözést. A fertőzött levelek eltávolíthatók.

Aratás:

A mogyoróhagyma készen áll a betakarításra, amikor a lombozat júliusban sárgulni kezd. Emelje fel a hagymákat egy simítóval, válassza szét és hagyja megszáradni. A mogyoróhagyma fagymentes helyen tálcán vagy zacskóban tárolható.

Hogyan neveljünk cseresznyét magról

Hogyan neveljünk póréhagymát magról