Hogyan termesztünk csicsókát

Csicsóka gumókSok kertész nem ismeri a csicsókát, bár a közönséges nevükön, napos évelőként ismerheti. A csicsóka, más néven csicsóka, vagy a kanadai szarvasgomba Észak-Amerikában őshonos, és semmi közük nincs a helyi élelmiszerboltban található articsókhoz. Mi sem egyszerűbb, mint egy csicsóka ültetése, termesztése és elterjesztése pedig még egyszerűbb, akár hamar invazívvá is válhat. Ha Franciaországban él, vagy valahol ugyanolyan éghajlatú, próbálja meg termeszteni őket. De vigyázz, ha egyszer csicsóka van a kertedben, nehezen fogod meggondolni magad!

Csicsóka a főzelékben:

A csicsóka növények (Helianthus tuberous) a napraforgó évelő rokonai. Az ehető részek a gumók, amelyek a föld alatt nőnek.

A gumókat ősszel a növény alatti ásással szedik be. Süthetők, mint egy burgonya, süthetők vagy főzhetők, vagy nyersen is fogyaszthatók, ízük és ízük hasonló a vízi gesztenyéhez.

Ha Ön vagy valaki, akit érdekel, cukorbeteg, a csicsóka termesztése hasznos lehet. A gumók szénhidrát helyett inulint tartalmaznak, amely az emésztés során fruktózzá bomlik, ami előnyösebb, mint a glükóz.

A csicsókanövények elérhetik az 1,8 méteres magasságot, és augusztus végén és szeptember elején 5 cm-es virágokkal borítják. Virágai élénk, vidám sárgák. A levelek körülbelül 7 cm szélesek és 8-15 cm hosszúak.

Sokkal nehezebb, mint megtanulni, hogyan kell termeszteni a csicsókát, ha megtanuljuk, hol lehet elkezdeni termeszteni. A legtöbb kertészeti központ nem árulja, de sok katalógus igen, és néha az interneten is megtalálhatja (http://amzn.to/2rS3SZh). Vagy használhatja a System D módszert, és megpróbálhat ültetni a boltban vásárolt csicsókát, lehetőleg bio.

Csicsóka Hogyan neveljünk csicsókát:

Hogyan neveljünk csicsókát közvetlenül a kertben. Míg a csicsóka növények szinte bármilyen talajtípusban nőnek és virágot hoznak, a hozam a legjobb, ha jól szellőző, jó vízelvezetésű talajba ültetik. A növények enyhén lúgos talajban is nagyobb termést adnak, de a kezdő kertész számára a semleges talaj jól működik. Ültetéskor univerzális műtrágyát kell a talajba juttatni. A csicsóka ültetése nagyon hasonlít a burgonya ültetéséhez. Kora tavasszal, amint a talaj megmunkálható, kis gumókat vagy gumódarabokat kell ültetni 5 vagy 6 cm mélyre, körülbelül 60 cm távolságra egymástól. Az ültetést kezdetben alaposan meg kell öntözni. A gumók két-három hét alatt kihajtanak.

A csicsóka karbantartása:
A csicsóka gondozása meglehetősen alapvető. A könnyű ápolást és a gyomlálást azonnal el kell kezdeni, amint a hajtások áttörik a talajt. A növények telepítése után azonban nincs szükség karbantartásra. Az öntözés elengedhetetlen, és a növényeket hetente legalább egyszer öntözniük kell a gumók jó növekedésének elősegítése érdekében. A virágzás augusztusban kezdődik, látványos. Amikor a növények szeptemberben barnulni kezdenek, ideje begyűjteni az első csicsókát. Ügyelni kell arra, hogy elég mélyre ássunk, hogy ne sértsük meg a gumók finom héját. Csak azt szedje le, amire szüksége van. Vágja le a haldokló növényeket, de hagyja a gumókat a földben. Egész télen betakaríthatóak, amíg tavasszal ki nem kelnek.

Most egy utolsó tipp, mielőtt elkezdené a csicsóka termesztését, a télen maradt gumódarabok megnőnek, és tavasszal a kertje könnyen elárasztja az invazív csicsókát, hogy egyes kertészek egyenesen gaznak nevezik.

Másrészt, ha a kert egy sarkát a csicsóka számára jelöli ki, a fejlesztésük még könnyebb lehet, mivel a növények feltöltődnek. Adjon a csicsóka kertjének minden tavasszal egy adag műtrágyát.

Mi sem egyszerűbb, akkor hajrá!

Hogyan neveljünk póréhagymát magról

Hogyan termesztünk mustárt magokból