Hogyan termesztünk mustárt magokból

mustár növénySokan nem veszik észre, hogy a rendszeresen fogyasztott mustár egy mustárnövényből (Brassica juncea) származik, aminek a magját gyűjtjük, de nem csak. Ez a sokoldalú növény termeszthető zöldségként és fogyasztható zöld zöldségként, vagy ha hagyjuk virágozni és magokat kelteni, a mustármagot betakaríthatjuk, és fűszerként használhatjuk a főzéshez vagy őrölhetjük, hogy ilyen népszerű fűszerré váljon.

A mustár magból történő termesztésének megtanulása azonban nagyon egyszerű és kifizetődő.

A mustármag csírázása:

A mustárnövényeket általában magról termesztik, de vásárolt palántákból is nevelhetők. Az ültetésre szánt mustármag kiválasztásakor bármely zöld zöldségként termesztett mustárnövény termeszthető a mustármag betakarítására is.
Kezdje azzal, hogy a mustármagot körülbelül három héttel az utolsó fagy időpontja előtt veti el.

A mustármagot körülbelül centiméterre vesd el egymástól. Miután a növények elkezdtek növekedni, ültesse át a palántákat úgy, hogy 15 cm-re legyenek egymástól. A vetőmag céljára termesztett mustárnövényeket távolabb ültetjük egymástól, mint a pusztán levelekre termesztetteket, mert a mustárnövény virágzáskor sokkal magasabb lesz.

Ha a faiskolából vásárol mustárnövényt, azokat is 15 cm távolságra ültessük.

mustárlevélMustárüzemek karbantartása az optimális termelés érdekében

Ha a mustármagos növények növekedni kezdenek, gondozásra szorulnak. Kedvelik a hűvös időt, melegebb környezetben gyorsan virágoznak. Bár bonyolultnak tűnik a mustármag termesztése, nem az. A meleg időjárás miatt gyorsan virágzó mustárnövények rossz virágokat és rossz magokat hoznak. A legjobb, ha normál virágzási ciklusukban tartjuk őket, hogy a ciklus végén a legjobb mustármagot szüretelhessük.

A mustárnövények hetente körülbelül 5 cm vizet igényelnek. Normál esetben tavasszal, hűvös időben elegendő eső kell, hogy biztosítsa ezt a mennyiséget, de ha ez nem így van, és a tavasz meglehetősen száraz, akkor további öntözéseket kell végezni, hogy elkerülje a virágok érkezését. sietősen.

A mustárnövényeknek nincs szükségük műtrágyára, ha már jól módosított veteményes talajba ültettük őket, de ha nem biztos abban, hogy a talaj tápanyagban gazdag-e, a növények 7 éves korát követően kiegyensúlyozott műtrágyát adhatunk a gyökerekhez. -10 cm magas.

mustármagokHogyan szüreteljünk mustármagot

A mustárnövények végül kivirágoznak és magot vetnek. A mustármag virágai általában sárgák, de néhány fajtának fehér virága van. Ahogy a mustárvirág növekszik és érik, maghüvelyeket képez. Figyelje meg ezeket a hüvelyeket, amelyek barnulni kezdenek. A betakarítás közeledtének másik jele az lesz, hogy a növény levelei sárgulni kezdenek. Ügyeljen arra, hogy a hüvelyeket ne hagyja túl sokáig a mustárnövényen, mert teljesen érett állapotban szétrepednek, és a mustármag elvész.

A mustármag betakarításának következő lépése egyszerűen a magok eltávolítása a hüvelyből. Ezt megteheti kézzel, vagy mindent papírzacskóba helyezhet, és hagyhatja, hogy befejezze az érlelést. A hüvelyek egy-két héten belül maguktól kinyílnak, és a zacskó egyszerű összerázásával kihozza a mustármag nagy részét.

A mustármag frissen használható, de a többi gyógynövényhez és fűszerhez hasonlóan, ha hosszú távú tárolásra ülteti el, szárítani kell.

Hogyan termesztünk csicsókát

Hogyan neveljünk mentát dugványokból