Hogyan neveljünk mentát dugványokból

zöldséges fodormentaA menta egy lágyszárú évelő, amely késő ősszel elpusztul, de tavasszal újra életre kel. A menta erőteljes természete miatt viszonylag könnyen termeszthető. Ugyanakkor ez egy nagyon invazív növény, amely szinte bárhol elterjed, ha túl sok szabadságot ad neki.

A menta oldalsó hajtásokat bocsát ki a föld alá, amelyek lehetővé teszik, hogy újra felszínre kerüljön a kert egy másik részén, és ugyanakkor versenyezzen más növényeivel a vízért, a tápanyagokért és a fényért.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan termeszthetsz mentát sikeresen anélkül, hogy uralja a kertedet.

A veteményeskert előkészítése:

A veteményeskert területére való behatolás képességét általában úgy lehet legyőzni, ha a mentát konténerben termesztik, vagy lépéseket tesznek a gyökér terjedésének megakadályozására.

Menta termesztése konténerekben

Ha a mentát közvetlenül a földben szeretné termeszteni, nem pedig a teraszon vagy a fedélzeten lévő tartályban, használja a következő tippet a menta túlszaporodásának korlátozására. Használjon nagy műanyag cserepet (legalább 30 cm mély), amelynek alsó részét ki kell vágni, hogy a gyökerek lefelé növekedjenek, de nem oldalra.

Áss egy gödröt a kertben, ahol meg szeretnéd találni a mentát, és tedd ebbe a lyukba a feneketlen edényt. Hagyjon körülbelül 2 cm-t a tartályból a talaj felett. Az edény akadályozza a menta gyökereinek oldalirányú terjedését, és ezért az egészet egy jól körülhatárolható részben tartja.

Használhat téglákat/edényeket/sziklákat is, hogy kis falakat képezzen a talaj alatt a menta és a veteményeskert többi része között. Ügyeljen azonban arra, hogy ha egy ilyen falon repedések vannak, a menta gyökerei gyorsan helyet kapnak a repedéseken keresztül!

Menta termesztése magról:

A menta magról is termeszthető, bár a magtermesztés nem mindig sikeres. Mivel a mentát nagyon könnyű dugványokról szaporítani, gyakran ez a kertészek első számú választása.

Ha a vetőmagot 7 cm-es cserépben termeszti, és fedje be 1/2 cm-es finom komposztréteggel. Öntözze meg a komposztot, és tegyen egy átlátszó műanyag zacskót fejjel lefelé az edényre, hogy segítsen megtartani a nedvességet. Rögzítse a műanyag zacskót gumiszalaggal.

mentás kerti edényÚj mentanövények beszerzése dugványokból:

Ha dugványról termeszt, feltétlenül ellenőrizze azt a növényt, amelyről a dugványokat ki akarja venni. Ha a növényen valamilyen kártevő vagy betegség okozta érzékenység jele van, ne használja ezt a növényt szaporításra.

Éles késsel vagy ollóval vágjon közvetlenül a levél csomópontja alatt (ahol a levelek a szárból emelkednek ki).
A vágás körülbelül 8-10 cm hosszú legyen.
Távolítsa el a vágás alsó felében lévő leveleket.
Vágja le a vágás tetejét. Ügyeljen arra, hogy a vágást óvatosan kezelje, ne törje össze a fő szárát.
Most választhat, hogy a vágást vízbe vagy komposztba helyezi.

– A vágás gyökereztetése egy pohár vízben nagyszerű móka lehet, ha a gyerekek is részt vesznek benne, mivel látják a gyökereket a vízben. Csak ügyeljen arra, hogy a dugványok alsó fele víz alá kerüljön, körülbelül egy hét múlva látni fogja, hogy a gyökerek elkezdenek kialakulni. Várjon még egy hetet, majd ültesse át a dugványokat a tartályokba. Ebben az időszakban szükség szerint töltse fel a vizet.

Alternatív megoldásként elhelyezheti a dugványokat kis cserepekbe, majd átültetheti őket nagyobb cserepekbe.

Nagyobb tárolóedények esetén egyszerűen töltse meg a tartályt komposzttal, és lyukat fúrjon a komposztba a vágott hossz feléig. Helyezze a csésze alsó felét a lyukba. Ceruzával csomagolja a komposztot a vágás köré, ügyelve arra, hogy a szár ne törjön össze.

A menta nem szeret kiszáradni, ezért elengedhetetlen, hogy a komposzt nedves legyen, amíg a dugványok megtelepednek. Ha a vágást cserépben helyezi el, akkor a magról való ültetésnél leírtak szerint egy átlátszó műanyag zacskót használva a cserép felett segít megtartani a nedvességet.

Hol ültessen mentát:

A menta napos helyen is virágzik, de némi árnyékot is elvisel.


Egynél több mentafajta termesztése

Bár a menta jól együtt él más mentafajtákkal, általában úgy gondolják, hogy a növények íze és illata csökken, ha összekeverik. Ezért, ha különböző fajtákat szeretne egy nagy tartályban, ültesse el a fajtákat kis alkonténerekbe, majd helyezze az összes edényt a nagyobb tartályba.

A talaj típusa

A menta szereti a dús, meglehetősen jól vízelvezető talajt, bár nem szereti, ha a talaj kiszárad.

A menta gondozása cserépben:

Konténeres mentatermesztéskor, ha a gyökérrendszer megtöltötte a cserepet vagy edényt, a növény kiemelhető a cserépből, majd 3 vagy 4 növényre osztható, majd mindegyik növény átültethető egy új cserépbe cserepes hozzáadásával. talaj a tartály feltöltéséhez.

Tegye ezt tavasszal, és ezek a növények erőteljesen növekednek az új tartályukban. Ez segít megőrizni a növény egészségét, és lehetővé teszi gyökérrendszerének kiterjesztését még akkor is, ha szűk helyen van.

A menta nem szeret kiszáradni, ezért ügyeljen arra, hogy rendszeresen öntözze, különösen akkor, ha olyan terrakotta edényben van, amely sok vizet veszít az edény szélén keresztül.

Végül, ha egy növényen mentarozsda jelei mutatkoznak, távolítsa el a kertből, és semmisítse meg. A betegség könnyen átterjedhet más növényekre is, a talaj pedig a jövőben betelepített növényeket is érinti.

Hogyan termesztünk mustárt magokból

Hogyan termesztünk magból sósat