Hogyan termesztünk magból sósat

ízletes

A sós (Satureja) termesztése az otthoni veteményeskertben nem olyan elterjedt, mint sok más típusú fűszernövény termesztése, ami kár, mert legyen szó hegyi sósról vagy közönséges sósról, mindkettő meghozza édességét, és kiváló eszköz a konyhában számos étel elkészítéséhez. . A sósat Pèbre d’ai-nak, Pèbre d’ase-nek vagy peppertte-nek is nevezik, sós, sardrée és Saint Julien gyógynövénye.
A sós ültetés egyszerű és kifizetődő. Ezért ma azt javaslom, hogy fedezz fel néhány tippet, hogyan termeszthetsz sósat a veteményeskertben.

Először is tudnia kell, hogy kétféle sós étel létezik:

Az első dolog, amit meg kell értened, mielőtt elkezded a sós növényt a kertedbe ültetni, hogy kétféle sós van.
Van egy hegyi sós vagy évelő sós, úgynevezett téli sós (Satureja montana), amely évelő és intenzívebb sós. Aztán ott van a kerti sós vagy közönséges sós, az úgynevezett nyári sós (Satureja hortensis), amely egynyári, és sokkal finomabb.

Mind a téli, mind a nyári sós ízletes, de ha még nem ismeri a sós főzést, általában azt javasoljuk, hogy először kezdje el a nyári saláta termesztését, amíg el nem érzi, hogyan kell elkészíteni ezt a fűszernövényt a konyhájában.

hegyi sós

hegyi sós

Tippek kerti sós (Satureja hortensis) termesztéséhez

A kerti sós egynyári növény, és minden évben el kell ültetni. Az utolsó fagyidőszak után azonnal ültesse el a magokat. A magokat egymástól 7-12 cm távolságra és körülbelül 0,5 cm-re ültessük a talajba.
A betakarításhoz hagyja, hogy a növények legalább 15 cm magasra nőjenek, mielőtt elkezdi a levelek betakarítását a főzéshez. Amikor sós növénye fejlődik, friss sós főzéshez csak a növény zsenge hajtásait használja. A szezon végén takarítsa be az egész növényt, mind a fás, mind a zsenge hajtásokat, majd szárítsa meg a növény leveleit, hogy a fűszernövényt télen is felhasználhassa.

Tippek a hegyi sós termesztéshez (Satureja montana)

Mindenekelőtt minden jó kertészeti központban, szupermarketben vagy akár az interneten is megvásárolhatja a közönséges vagy hegyi sós magvakat, mint az oldalon. amazon.
A téli sós a sós fű évelő változata. A téli sós magvakat beltéren és szabadban is el lehet vetni. Ha szabadban vetünk, akkor közvetlenül az utolsó fagy után vessük el a magokat. Ha beltérben vetünk, az utolsó fagy előtt két-hat héttel kezdjük el a sós magvak vetését. A magvakat vagy az átültetett palántákat 30-60 cm távolságra egymástól és 0,5 cm-re a virágföldbe vessük el a kertben. A növények nagyobbak lesznek, mivel egy cserje. A zsenge leveleket és szárakat frissen használja a fűszernövények főzéséhez, majd szedje le a leveleket a fás szárról, hogy megszáradjon későbbi felhasználásra.

Hogyan neveljünk mentát dugványokból

Hogyan neveljünk paprikanövényt, hogy borsot kapjunk