Hogyan neveljünk paprikanövényt, hogy borsot kapjunk

bors a paprika potNagyon nehéz paprikanövényt termeszteni paprika számára (Piper nigrum), de megpróbálhatja. A fekete bors a világ legnépszerűbb, legdrágább és nélkülözhetetlen fűszere, nagyon drága, és „fekete aranynak” is nevezik.

A paprika Dél-Indiában őshonos, és széles körben termesztik ott, valamint más trópusi régiókban, például Brazíliában, Mianmarban és Indonéziában. A paprikafa trópusi növény, elsősorban India déli államaiban növekszik, és ezekben az államokban nagyon párás az éghajlat (a világ paprikatermesztésének közel 90%-a ott folyik). Ez azt jelenti, hogy a fekete bors szereti a rendkívül párás éghajlatot, ahol a hőmérséklet soha nem süllyed 16°C alá. Gyönyörű szív alakú levelekkel (mint a bétellevél) rendelkező szőlőtőke, támasztékon növekszik, léggyökerekkel rendelkezik, és kis tüskét hoz létre. fehér virágok nyáron, mielőtt gyümölcsöt termelnek.

Hogyan lehet fekete borsot termeszteni magokból:

A paprika magvak vetése megoldható, de csak a friss magok csíráznak, a magok nagyon rövid ideig életképesek.

Magról történő szaporításhoz töltse meg a tartályt minőségi virágcserepes keverékkel, amely jó mennyiségű szerves anyagot tartalmaz. Az ujjával készítse el a lyukakat, mindegyik 1 cm mély és körülbelül 2-3 cm távolságra egymástól. Minden lyukba dobjon egy magot, majd fedje le a talajt. A magokat gyakran öntözzük, és tartsuk nedvesen a talajt.

A paprikanövény dugványról is szaporítható.

poivrierAz ültetvény:

Ültetés előtt keverje a komposztot és a virágföldet a talajba. Készítsen lyukat a földbe, és ültesse el a palántákat vagy növényeket ugyanabba a mélységbe, mint az előző cserépben. Erősen dörzsölje össze a talajt a növény alja körül, hogy a megfelelő helyzetben tartsa, és öntözze.

Ha cserépbe ültetjük, használjunk elég nagy cserepet, mivel a paprikanövények kiterjedt gyökérrendszerrel rendelkeznek.

Elhelyezés:

A paprika ültetésekor ügyeljen arra, hogy olyan helyet válasszon, amely nedves marad, és a hőmérsékletet folyamatosan 24-30 C körül kell tartani. A paprikanövény azonban még elviseli a 10-40 C közötti hőmérsékletet is.

Padló :

A paprikanövények a termékeny, közepesen agyagos talajokat részesítik előnyben, amelyek egy kis nedvességet is megtartanak. A jó vízelvezetés mindig elengedhetetlen, a vizes talaj károsíthatja a növényt. A talaj pH-értéke 5,5 és 7 között lehet.

Napsütés:

Keressen diszkrét árnyékot, a nappali szűrt fényt kapó hely az optimális, mivel a növény károsodhat, ha túl sok közvetlen napfénynek van kitéve. Ha napos területre ültet, használjon rongyot, amely árnyékolja és legalább 50%-ig szűrje a napfényt.

Locsolás:

Ügyeljen arra, hogy jól öntözze meg, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, ami segít megelőzni a talaj kiszáradását az öntözések között.

fekete borsPáratartalom :

A paprikanövény szereti a nedvességet, minél több van benne, annál jobb. Ehhez gyakran permetezze be a növényt friss vízzel. Ha cserépben nevelünk fekete borsot, tegyük vízzel teli csészealjra, ez is növeli a páratartalmat.

Mulcs:

Takarja be szerves anyagokkal a nedvesség megőrzése és a gyomok elkerülése érdekében.

A fekete bors magvak betakarítása:

A fekete-, fehér- vagy zöldpaprikát valójában egyetlen növényről szüretelik. A szín az érés különböző fokától és a paprika feldolgozási módjától függ.

Ha a paprika termését érés előtt szüreteljük, majd a tűző napon szárítjuk, szárítás után ráncossá és feketévé válik.

Kártevők és betegségek:

A paprikanövényt leggyakrabban megfertőző betegség a gyökérrothadás, amely a túlzott hő hatására lép fel. Kártevőknél levéltetvek, meztelen csigák és rovarok támadhatják meg. Ügyeljen a takácsatkákra, amikor benti termesztést végez.

Hogyan termesztünk magból sósat

Hogyan neveljünk kardamomot magból