Hogyan neveljünk kardamomot magból

kardamom magvakNem lesz könnyű megtanulni a kardamom, a világ egyik legdrágább fűszerének termesztését, termesztése közepesen nehéz, de megteheti, ha betartja ezt a néhány tippet.

A kardamom a sáfrány és a vanília után az egyik legdrágább fűszer a világon. Édes, égető íze és nagyon jellegzetes fűszeres illata van. A kardamom sokféle felhasználása miatt a fűszerek királynője hírnévre tett szert (a király azonban a fekete bors).

Kardamom fajták:

Általában kétféle kardamom található: zöld (Indiából és Srí Lankáról származik) és fekete (Nepálban és India Himalája államaiban).

A kardamom jellemzői:

A kardamom (Elettaria cardammommum) évelő növény. Merev, felálló aromás levelei vannak, amelyek a növény szárának légi részét képezik. Ezek a szárak 2-4 méter magasak, és lombkoronát alkotnak a növény körül.

Az apró kardamom virágok gyönyörűek, és általában fehér színűek, sárga vagy piros csíkokkal.

A kardamom gyümölcseit kapszuláknak nevezik. A gyümölcsök belsejében a növény magjai találhatók, amelyeket tulajdonképpen fűszerként használnak.

Kardamom termesztése magból:

A kardamomot magról is termesztheti. Kísérletezhet az élelmiszerboltban beszerzett magokkal, de ezek a magok általában feldolgozottak és nem frissek. A legjobb eredmény elérése érdekében vásároljon magokat egy speciális magboltból vagy közvetlenül a vetőmag boltból Internet.

Kardamom termesztése rizómákból:

A kardamom szaporításának legegyszerűbb módja az osztás. Ehhez éles késsel vágja le a rizómát, és óvatosan válassza le a növényről. Hasonló körülmények között ültesd újra.

kardamomNövekedési feltételek:

A kardamom optimális termesztése nehéz, mert speciális termesztési feltételeket igényel: trópusi, meleg és párás éghajlatot, amely tökéletesen megfelel a fejlődésének. A kardamom nedves vagy nagyon nedves szubtrópusi erdőkben nő. Ahol a hőmérséklet főként 18-35°C között mozog. A páratartalom általában 75% körül van, hogy a kardamom jól fejlődjön. Ha sikerül újrateremteni ezeket a feltételeket, az lesz a legjobb, különben bonyolult lehet.

Expozíció és napfény:

Ültesse a kardamomot részleges árnyékos vagy szűrt napfényes helyre, távol a közvetlen napfénytől, miközben 2-4 méter magasra nő a jóval magasabb fák védelme alatt.

Sol

A szerves anyagokban és trágyában gazdag talaj az optimális, a kardamom enyhén savas vagy semleges pH-értéket igényel, 6 és 6,8 között. A savas talajokat is elviseli 5,5-6-ig.

A kardamom jól termesztésének kulcsa a megfelelő aljzat, amelyet jól le kell vezetni, hogy a víz könnyen eltávozhasson, de a talajnak mindig nedvesnek kell lennie. Nedves alatt nem az elöntött talajt értjük, és a talaj agyagos szerkezete sem ajánlott, mivel elpusztítja a növényt.

Kardamom öntözése:

A kardamom az esőerdőkben nő, ezeken a területeken évente átlagosan 200 csapadék esik. Ezért elengedhetetlen, hogy a talajt folyamatosan nedvesen tartsuk, soha ne hagyjuk kiszáradni. Nyáron vagy amikor a növény termést kezd, növelje az öntözés mennyiségét és gyakoriságát.

A kardamom betakarítása és tárolása:

A kardamom az ültetést követő harmadik évtől kezdi el termést hozni.

A gyümölcs betakarítását kézzel kell elvégezni. Akkor kezdheti el gyűjteni a gyümölcsöket, amikor zöldek, szárazak és könnyen törhetők.

A betakarítás után szárítsa meg a hüvelyeket 6-7 napig, és tárolja légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen, távol a közvetlen napfénytől, így hosszú ideig tárolható.

Hogyan neveljünk paprikanövényt, hogy borsot kapjunk

Tippek a cukkini termesztéséhez