A spárga termesztése, tippek a spárga termesztéséhez

spárga 500 körül termesztették először Görögországban. Fő felhasználása akkoriban gyógyszerként volt. De a görögök csak a gyökereket tartották meg, a szárat pedig eldobták… A spárgáról azt mondják, hogy jó szer a húgyúti fertőzések, a vesekő és a májproblémák kezelésére. De mindenekelőtt finom enni!

A spárga (latinul Asparagus officinalis) egy évelő növény, amelynek minden része ehető. Magról vetve 3 évbe telik a termés, két évbe telik, ha 1 éves koronából termesztik. A spárgaliget körülbelül tíz évig teremhet majd.
A spárgatermesztés viszonylag egyszerű, ha betart néhány alapvető szabályt.

A spárga termesztése – Helyszín és talaj

Jó vízelvezetésű talajra van szükségük, amely még mindig vizet tart, és nem szeretik a nehéz agyagos vagy savas talajokat. A legjobb talajok pH-ja 6,5 ​​és 7,5 között van. A késői fagy súlyosan károsíthatja a termést, kerülje a fagyzsákokba ültetést. A spárga sikeresen termeszthető részleges árnyékban is, de a legjobb eredményt teljes napon történő termesztéssel érhetjük el.

A spárgát magról vagy koronáról lehet termeszteni, megvásárolhatja a helyi kertészeti központban. A magvetés a legolcsóbb módszer, de egyben a legidőigényesebb is, és további egy évbe telik a betakarításhoz.

Másrészt a termesztett spárga formájú vetőmagok sokkal jobban bírják a nullához közeli meghibásodási arányt. A koronákkal 10% körüli meghibásodási arányra számíthatsz.

A spárga termesztése – Ültetés

Az ültetési területet jó előre készítse elő, az ősz jó idő. Ássuk át a teljes felületet egy ásó mélységig, hogy eltávolítsuk a gyomnyomokat. Ha a talaj nem vízelvezető, adjunk hozzá egy kis komposztot.

A koszorúkat április közepén kell elhelyezni.

Minden vonalhoz áss egy 25 cm mély és 30 cm széles árkot. Töltsük meg az alját 8 cm-re jól elkorhadt komposzttal, majd takarjuk be talajjal, amely gerincet képez.

Laza talajjal takarjuk be úgy, hogy a felső korona 8 cm-rel a felszín alatt legyen.

A spárga termesztése – általános gondozás

Adjon általános célú műtrágyát március közepén, majd ismét ősz közepén. A spárgaágyást gyommentesen kell tartani, mert sekély gyökerek. A kézi gyomlálás a legjobb.

Ahogy nőnek, a növényeknek szükségük lesz valamilyen támogatásra, hogy elkerüljék a szél által okozott károkat.

Ősszel, amikor a lombozat sárgás vagy barna lesz, vágja le a növényt 5 cm-re a talajszint felett.

Spárga betakarítás:

Ne szüreteljen spárgát a koronák elültetése utáni első két évben. Ez lehetővé teszi egy jó gyökérrendszer kialakulását. A vélemények megoszlanak, de a spárgát általában 15 cm magasra szedik be.

A spárga kártevői és betegségei

A meztelen csigák problémát jelenthetnek, ha fiatal spárgahajtásokkal táplálkoznak.

A veteményeskert méretének kiválasztása

Svájci mángold termesztése – tippek a mángold termesztéséhez