Tippek a cukkini termesztéséhez

Bár technikailag gyümölcs, ezt a cikket a zöldség kategóriába soroltuk, mert a legtöbben így hivatkoznak rájuk.

A cukkini vagy más néven cukkini valójában ugyanaz a zöldség. Franciaországban és Angliában cukkininek, míg az Egyesült Államokban Quebecben és Olaszországban cukkininek hívják.

Eredetileg egyszerűen tökfélék voltak, amelyeket fiatalon betakarítottak. Manapság még tökfélékként termesztik, de kifejezetten azért tenyésztik, hogy a legjobb időpontban szüreteljék őket, amikor mindössze 15-25 cm hosszúak.

A cukkini termesztésére alkalmas talaj és hely:
A cukkini nagyon jól növekszik a komposztkupacokon, amíg a kupac nedves. Ez jó támpontot ad arra vonatkozóan, hogy a talajban termesztve milyen körülmények között élnek szívesebben. A talaj legyen jól ásott és jól lecsapolt, de nedvesen is tartható. A talajnak tápanyagban gazdagnak kell lennie, néha sokkal többet, mint a legtöbb más zöldség esetében. Ennek ellenére a cukkini a legtöbb talajon még mindig nő.

Mexikóból származnak, így az erős széltől védett, nyílt, napos környezetben is boldogulhatnak.

Készítsünk cukkini palántát:
Védelem nélkül vessük el a magokat a szabadba, az utolsó fagy környékén, május eleje is kiváló vetőidő. Ha a harangvédővel vet, körülbelül három héttel korábban vethet.

Körülbelül egy hónappal korábban célszerű a védőburkolatokat elhelyezni, hogy felmelegítsék a talajt. A cloches használata nagyban növeli a palánta sikerének esélyét.

Bár a cukkini szereti a sok nedvességet a gyökereknél, elrohad, ha túl sok nedvesség van a növény tövében a felszínen. Ezért a magvakat és a palántákat az alábbiak szerint kell elvetni:

Az ültetés/vetés időpontjában félre kell ásni a talaj felszínét ásómélységig 45 cm-es területen. Töltsük meg a lyuk körülbelül egyharmadát jól elkorhadt zöldségkerti komposzttal. Ha egyik sem áll rendelkezésre, akkor a levágott fű remekül megfelel. Ezután tegyen vissza mindent a lyukba. Egy enyhén megemelt halomnak kell lennie. Minden ültetési/vetési pozíciónak 1 m-re kell lennie a többitől.

Ha a palánták a szabadban vannak, minden ültetési helyre tegyünk két-két magot 1,5 cm talajjal borítva. Ha kis növényeket ültet át, akkor azoknak ugyanolyan mélységben kell lenniük, mint a cserépben.

A cukkini széles szín- és formaválasztékkal rendelkezik. Sárgától feketéig néhány csíkos. Tehát a konkrét törzsi ajánlások inkább egyéni ízlés és szín kérdése.

Szinte mindegyik könnyen termeszthető, így nehézség nélkül kísérletezhet annyival, amennyivel csak akar.

A cukkinit körülbelül 15-25 cm hosszúságúra kell betakarítani. Ha hagyod, hogy tovább nőjenek, fokozatosan tökké válnak, és elveszítik ízüket és állagukat. A fiatalok betakarításával ösztönözni fogja a későbbi gyümölcsök megjelenését.

A betakarításhoz vagy éles késsel vághatja le, vagy közvetlenül kézzel is betakaríthatja.

Hogyan neveljünk kardamomot magból

A veteményeskert méretének kiválasztása