Hagymatermesztés – tippek a hagymatermesztéshez

A hagymát az egyik legkedveltebb otthoni és veteményes zöldség, és az egyik legkorábbi tavaszi növény. A hagyma télen is tárolható, így sokoldalú termést biztosít.

Kulináris ételek széles skálájához használják nyersen (saláták) és főzve egyaránt.

Ha trágya vagy komposztált szerves anyag hozzáadása szükséges, néhány héttel a vetés/ültetés előtt adjuk hozzá.

Röviddel a vetés előtt óvatosan taposhatja a talajt, hogy szilárd legyen.

Félig

Hagyma ültethető magról vagy készletből (kis, részben kifejlett hagymahagyma). A készletek drágábbak, de általában megbízhatóbbak az eredményekben, és kevesebb munkát igényelnek – nincs elvékonyodás, és csökken a veszteség kockázata.

Ha úgy dönt, hogy magról vet, akkor körülbelül 2 cm mély lyukakba vessen úgy, hogy az egyes magok között körülbelül 1 hüvelyk legyen. Ha sorokba vetünk, a sorokat körülbelül 30 cm távolságra helyezzük el egymástól.

A talajnak vetés előtt nedvesnek kell lennie, a vetés előtti napon ellenőrizze a talajt, és adjon hozzá vizet, ha a talaj száraz.

A hagyma ültetése március közepe és vége körül kezdődhet (korábban, ha cloche-t/polytunnelt használnak). Ismét a sorokat körülbelül 30 cm-re helyezze el egymástól. Minden készlethez ásson egy kis lyukat, és helyezze a készletet a nyak tetejére. Ezután takarja be talajjal, amíg a nyak hegye át nem megy a talaj felszínén.

Az újhagyma (metélőhagyma) áprilistól vethető, és az ültetést néhány héttel el kell halasztani, hogy a teljes tenyészidőszakban folyamatos betakarítást biztosítsunk.

A hagyma a legtöbb éghajlaton nő, és fagyálló.

A talaj típusa

A hagyma szinte minden talajon megnövekszik, a homokostól az agyagosig. A talajnak szilárdnak kell lennie. Ha a talaj nehéz, akkor szerves komposztot vagy trágyát juttathat a talajba, hogy segítse annak nedvességmegtartó tulajdonságait.

A hagyma az enyhén savanyú talajt részesíti előnyben – az 5,5-6,5 pH jó a hagymatermesztéshez.

Vigyázzon a gyomokra a hagyma között, a hagyma ritka levélformája miatt nem sok bejövő fényt csap be, így a gyomok teljes mértékben kihasználhatják a rendelkezésre álló fényt, és megakadályozhatják a növények megfelelő növekedését.

Ha a növényt magról vetettük, akkor ritkítani kell a hagymát, amikor eléri az 5 cm-es magasságot úgy, hogy körülbelül 10 cm távolságra legyenek egymástól.

A hagyma egy héttel azután készen áll a betakarításra, hogy a teteje hullani kezdett és megsárgult.

Villával emelje fel a hagymát a földről. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a héját, mivel ez arra készteti az élőlényeket, hogy megtámadják a hagyma húsát.

A hagymát napsütéses napon kell betakarítani, meg kell tisztítani a hagymákhoz még hozzátapadt talajtól, majd a nap és a szél segítségével a talaj tetejére kell tenni, ahol kiszárad. Hagyja a hagymát néhány napig (amíg a felsők kiszáradnak).

Távolítsa el a tetejét egy éles késsel a teteje felett körülbelül 2 cm-rel, hogy a bomló szervezetek ne férhessenek közvetlenül a hagymahagymához.

Dobja el a rothadás vagy támadás jeleit mutató hagymát, mert együtt tárolva károsíthatja az egészséges hagymát.

Ha a hagymát télen szeretné tárolni, akkor jól szellőző helyen (például a nyári verandán a ház tetején) felakasztva tartósíthatja. Hálós zacskók vagy kötelek segítségével a csoport felakaszthatja a hagymát, amely körülbelül 3-4 hétig eláll.

Az újhagymát körülbelül 30-40 cm magasra lehet betakarítani, és legfeljebb egy hétig tárolható a hűtőszekrényben. Az újhagyma elkészítéséhez egyszerűen távolítsa el az összes külső levelet, és mossa meg.

Paszternák termesztése – tippek a paszternák termesztéséhez

Saláta termesztése – tippek a saláta termesztéséhez