Paszternák termesztése – tippek a paszternák termesztéséhez

A paszternák íze csak akkor jelenik meg, ha a paszternák gyökereit fagypont közeli hőmérsékletnek teszik ki. E tulajdonsága miatt a paszternák téli zöldségként ismert, Franciaországban nem túl ismert, Angliában és Észak-Afrikában továbbra is nagyon népszerű.

A paszternák jó szénhidrátforrás, C-vitamin, ásványi anyagok, például kálium és kalcium, valamint rost.

A paszternák télen és a betakarítást követő tavasszal is a talajban hagyható, ha szükséges. Ha ezt teszi, akkor még azelőtt kell betakarítani, hogy az új magvak teteje és szára növekedni kezdene, különben a gyökér rostos és keményítős lesz (elveszíti édes ízét).

Meglehetősen hosszú tenyészidőszakuk miatt sokan szeretnek gyorsabban termeszteni a növényeket, hogy a lehető legjobban kihasználják a zöldségféléket.

Vetés előtt lapáttal alaposan megforgatjuk a talajt. Az ültetés előtt adjon szerves komposztot a talajhoz.

A paszternákot tavasz közepén vagy későn érdemes ültetni, amikor a talaj még meleg. Ne használjon egy évnél régebbi vetőmagot.

A paszternák magjainak csírázási aránya nem magas, a magokat körülbelül 3 x 4 cm-re és körülbelül 2 cm mélyre vessük el. A csírázás akár 20 napig is eltarthat.

Amikor a magok kicsíráztak, a növényeket körülbelül 12 cm távolságra helyezzük el egymástól. Sorokba ültetés esetén a sortávolság körülbelül 60 cm legyen.

a paszternák jól fejlődik részleges árnyékban vagy teljes napon.

A talajnak megfelelően termékenynek és jó mélységűnek kell lennie (a paszternák olyan gyökérzöldség, amelynek gyökere akár 30 cm mély is lehet. Az alacsony termőképességű talajt a növekedés visszaesése és a szárak világoszöld színűvé válása alapján lehet azonosítani.

A vetés előtt a talajba bedolgozott szerves komposzt jobb eloszlást tesz lehetővé, egyenletes páratartalom és levegőztetés lesz optimális.

Ha kevés a csapadék, nyáron elfogyhat a víz, a paszternáknak hetente egyszer jó öntözésre van szüksége a folyamatos növekedés érdekében.

A palánták kikelése után hozzáadhat szalmát vagy faforgács mulcsot, hogy megőrizze a talaj nedvességét.

Távolítsa el a növekedést zavaró gyomokat.

Ne szüreteljen addig, amíg legalább két hétig fagypont közeli hőmérséklet nem volt. A hideg hatására a gyökerekben lévő keményítő cukrokká alakul, ami a paszternák édes ízét adja.

Egy lapát segítségével ássuk be a paszternák gyökereit (legfeljebb 30 cm mélyen) a földbe.

A paszternák gyökereinek betakarítása után távolítsa el a megmaradt levélnyéleket, és mossa meg és szárítsa meg a gyökérhagymát. Megfelelő körülmények között néhány hétig eltarthatók.

Paprikatermesztés – tippek a paprikatermesztéshez

Hagymatermesztés – tippek a hagymatermesztéshez