Rebarbara termesztése – tippek a rebarbara termesztéséhez

Rebarbara termesztése hűvös éghajlaton viszonylag egyszerű, a rebarbara pedig, más zöldségekkel ellentétben, évelő, ezért a talajban hagyható, és sok éven át (körülbelül 10-15 évig) újra termeszthető. Ezenkívül a rebarbara nagyon szívós növény, és jól bírja a vízhiányt.

Használható cukorral kombinálva, morzsához, joghurthoz, pitékhez vagy egyszerűen pudinghoz, A rebarbara nagyon népszerű zöldség.

Figyelmeztetés: Ne egyen rebarbara leveleket vagy gyökereket, mert ezek mérgező oxálsavat tartalmaznak.

A rebarbara ültetése előtt célszerű és érdemes a talajt optimálisan előkészíteni. Ássuk a talajt jó mélyre, és vigyünk be nagy mennyiségű jól korhadt szerves anyagot, például trágyát vagy komposztot a talajba, hogy tápanyagot és jó szerkezetet biztosítsunk a talajnak. Ehhez körülbelül egy hónappal az ültetés előtt készítse elő a talajt, hogy legyen ideje megszilárdulni.

Ügyeljen a gyomok mielőbbi eltávolítására, mivel a rebarbara nem szereti, ha megzavarják, ha megtelepedett, és ez megóvja Önt az erősebb gyomlálástól a növény fejlődésének későbbi szakaszában.

Félig

A növényt könnyebb a rebarbara koronájából nevelni, mint a magról való növekedést. Ültesse el a rebarbarát kora tavasszal, és a növénynek meglehetősen alacsony hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy megszakítsa téli nyugalmát és újrainduljon a növekedés.

A koronákat körülbelül 10 cm-rel a talajfelszín alá kell ültetni, a koronarügyet pedig körülbelül 5 cm-rel a talajfelszín alá. Az összes létező fiatal hajtásnak egyszerűen a talaj felszínére kell kerülnie.

A koronák közötti távolság a fajtától függ, de sok fajta, például a nagyon népszerű „Victoria” esetében a 60-80 cm a megfelelő távolság.

A rebarbara jól nő az árnyékos területeken, és sokkal kevésbé jól a kert olyan részein, ahol magas a hőmérséklet.
A súlyos fagy káros hatással lesz a rebarbarára, és az oxálsav a levelekről a szárra kerülhet. Emiatt távolítsa el a keményen lefagyott szárakat, és helyezze a komposzthalomra. Az oxálsav jól lebomlik a komposzthalmon.

A rebarbara pH=5-ig savanyú talajban termeszthető, de a legjobban enyhén savanyú talajban (pH 6,0-6,8) fejlődik.

A rebarbara szereti a jó vízelvezetésű, termékeny talajt, amely jó mennyiségű szerves anyagot tartalmaz, például jól korhadt trágyát vagy jó házi komposztot.

Ha a talaj nem csapódik le jól, a vizesedés koronarothadáshoz vezethet.

A rebarbara tenyésztési időszaka elhalasztható, ha kora tavasszal letakarjuk a koronákat egy tömlővel (egy műanyag palack is megteszi).

A műtrágyák, például a jól rothadt trágya évenkénti hozzáadása nagymértékben növeli a rebarbara hozamát.

Ne használjon friss trágyát, mert megégetheti a termést.

A tél első fagya után távolítsa el a megmaradt szárakat, és tegye a komposzthalomba.

A rebarbarát a szárak talajszinten történő levágásával vagy a szárak meghúzásával szüretelje be. Körülbelül 3 vagy 4 szárat lehet egyszerre betakarítani a növényekről, miközben néhány szárat meghagyhat az energia- és növekedési tartalékok létrehozásához.

A növény betakarításának elmulasztása az első évben, amikor a levelek által termelt tápanyagokat vissza kell juttatni a gyökerekbe, hogy erős gyökérrendszert biztosítsunk a tuskótermesztéshez, és optimalizáljuk a növekedést évek után. A második év betakarításakor növényenként egy-két szárat takarítsunk be, és utána a szokásos módon szüretelhetünk.

A betakarítási időszak a rebarbara “erőltetésével” meghosszabbítható. A rebarbara télen úgy kényszeríthető, hogy a koronákat nagy cserepekkel takarja le, amelyek megakadályozzák, hogy a fény elérje a tetejét. Az erőltetést szalma hozzáadásával vagy az edényben lévő friss lótrágyával (de nem közvetlenül a koronán) történő hőtermeléssel lehet segíteni.

Megtartani :

Fontos emlékeztető, legyen óvatos, ne egyen rebarbaralevelet, mert magas mérgező oxálsavat tartalmaz.

Az erőteljesebb növekedés elősegítése érdekében a következő tenyészidőszakban ne takarítson be minden levélnyélt.

Svájci mángold termesztése – tippek a mángold termesztéséhez

Paprikatermesztés – tippek a paprikatermesztéshez