Saláta termesztése – tippek a saláta termesztéséhez

saláták nagyon sok helyen és többféleképpen termeszthető, mint a kertben, konténerben, veteményesben vagy magaságyásban.

Manapság mindenféle méretű, színű, ízű és állagú saláta létezik, különböző termesztési igényekkel.

Néhány héttel a saláta vetése vagy átültetése előtt ássunk egy kis komposztot vagy trágyát, hogy anyagot adjunk a talajhoz. Ez elősegíti a víz visszatartását a talajban.

A salátát zárt térben, magtálcákon lehet tartani, így az átültetés előtt körülbelül egy hónapig jól fejlődik. Beltérben kezdve a növényeket jóval a tavasz kezdete előtt el lehet vetni. Hasonlóképpen, ha a szabadban veti el a magokat, de a fürt alá, a szokásosnál négy héttel korábban is elvetheti.

Vesse el a magokat egy körülbelül 1 cm mély és körülbelül 4 cm széles lyukba.

Tételje át a salátát tételekben, néhány nap eltéréssel, hogy egyenletes betakarítást biztosítson a vegetációs időszakban.

Ha problémái vannak a magok csírázásával, vetés előtt néhány napig hűtőszekrényben tárolhatja. A hűtőből kivett magvak olyan érzést keltenek benne, mintha itt a tél vége és a csírázás ideje.

A palántákat akkor ültessük át, amikor leveleik elérik a 2,5 cm-t.

A saláta hűvös, nedves körülmények között nő a legjobban. Nem szabad úgy elhelyezni őket, hogy a déli napsütésben teljes fényben legyenek, mert ez gyorsabb csavarozáshoz vezet, ami gyengébb betakarítást eredményez.

A talaj típusa

A saláta szívesen boldogul jól vízelvezetésű, nedves talajban, amelyet szervesen dúsítottak komposzttal vagy szerves trágyával. Bár a talajnak nedvesnek kell lennie, nem szabad áznia.

Ha túl nehéz a talaj, akkor hozzáadhat szerves komposztot/trágyát, vagy termeszthet takarónövényt.

A saláta szereti az enyhén savas talajt, amelynek pH-ja 6,0 és 6,5 között van

A talajra mulcsot lehet felhordani, hogy segítse a talaj vízvisszatartását és a gyomok megelőzését is. A szerves talajtakaró alternatívája a fekete műanyag, amelyen lyukak vannak a saláta számára. A műanyag azonban nem látja el tápanyagokkal a talajt, mint a szerves talajtakaró.

A salátát rendszeresen öntözni kell, hogy a talaj ne száradjon ki. Öntsük a vizet a növények tövébe, ne a levelekre, mert a levelek öntözése betegségeket okozhat.

Aratás:

A salátát még azelőtt kell betakarítani, hogy elkezdene keserűvé válni és virágozni kezd.

Ha reggel szüretelik, a saláta cukortartalma magasabb, mint ha délután szüretelik.

Ha az egész növényt betakarítja, éles késsel vágja le a salátát közvetlenül a talajvonal felett.

Ha csak néhány levelet távolít el, először távolítsa el a külső leveleket, és hagyja, hogy a fiatal belső levelek kifejlődjenek.

A fajták:

A saláta főbb fajtái a laza levél, a római (COS) és a vaj. A leveles saláta növekedési ideje gyorsabb.

Hagymatermesztés – tippek a hagymatermesztéshez

Uborka – tippek az uborka termesztéséhez