Svájci mángold termesztése – tippek a mángold termesztéséhez

Svájci mángold egy leveles zöld zöldség, amely jó alternatívája a spenótnak. A svájci mángold termesztése könnyebb lehet, mint a spenót, mert egyre jobban ellenáll a magasabb hőmérsékletnek és a vízhiánynak.

A mángold élelmiszernövényként betöltött értéke mellett dísznövényként is igen feltűnő értéket képvisel, és gyakran a kertek vagy díszedények díszhatáraként jelenik meg. A mángold kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. a rudak különböző színűek lehetnek.

A svájci mángold számos különböző néven ismert, beleértve a svájci mángoldot, a spenótos répa és a levélrépa vagy a mángold.

Az előkészítéshez ássuk be a talajba, és néhány héttel vetés előtt fektessük be szerves anyagokba. Ez elősegíti a talaj nedvességtartalmának megtartását és a talaj levegőztetését.
Kora tavasszal vesd el a mángoldot, hogy elkerüld az utolsó fagyokat. A mángoldot általában közvetlenül a talajba vetik, nem pedig a magtálcákba, hogy később újra ültessenek.

Körülbelül 5 cm távolságra sorokba vessük el a magokat. A magokat körülbelül 1-1,5 cm mélyre kell elvetni. A csírázás 1-2 hétig bármikor eltarthat.

Amikor a mángold megnőtt, a növényeket olyan helyre kell helyezni, ahol jó mennyiségű napfény éri. A mángold elviseli a részleges árnyékot, de a legjobban napos helyen teljesít.

A mángold nem szereti a túl savanyú talajt, jól növekszik a 6,5-6,8 pH körüli talajban.

A talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie, de képesnek kell lennie megtartani a nedvességet, ezért ideális a jó mennyiségű szerves anyaggal rendelkező talaj.

A betakarítás meghosszabbítása érdekében az első fagyok után a növényeket harang vagy polialagút alá helyezheti a növekedési időszak meghosszabbítása érdekében.

A mángold szívósabb, mint a spenót, és jobban megbirkózik a vízhiánnyal, de ennek ellenére rendszeresen kell vizet adnod az optimális növekedés és a csavarodás elkerülése érdekében. A csavarozás idő előtti virág- és magtermesztéshez vezet, és eltereli a növények energiáit a levelek növekedésétől.

Ha virágszár fejlődik ki, akkor a betakarítás meghosszabbítása érdekében le kell csípnie.

A mángold nem jól tárolható, ezért a szedéstől számított néhány órán belül érdemes elfogyasztani, vagy a hűtőszekrény salátadobozában tárolni legfeljebb 3 napig.

Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a középső végrügyet a fiatal növekedés közepén.

Azt is megteheti, ha az egész növényt szeretné betakarítani.

A svájci mángold fajták különféle szárszínekkel kaphatók, például – piros, sárga vagy fehér.

A spárga termesztése, tippek a spárga termesztéséhez

Rebarbara termesztése – tippek a rebarbara termesztéséhez